Diplomáciai ütésváltás Izrael és Törökország között

A Hámász által szervezett, 60 halálos áldozattal járó határsértő akciót követően Erdogan török államfő kiutasította az Ankarában szolgáló izraeli nagykövetet. Erre válaszként Izrael kiutasította a jeruzsálemi török konzult, amit az isztambuli izraeli általános konzul hazaküldése követett.

A csatározás itt még nem ért véget. Éjtán Náét, a távozó izraeli nagykövetet kellemetlen meglepetés érte az isztambuli repülőtéren. A biztonsági őrök félrevonták és megalázó motozásnak vetették alá, még a cipőjét is levetették vele. Mindezt rögzítette egy előre odarendelt tv-stáb.

Éjtán Náe izraeli nagykövet repülőtéri vizsgálata

Az izraeli válasz nem váratott sokat magára. Umut Denizt, a Tel-Avivban szolgáló török nagykövetet azonnal berendelték a jeruzsálemi külügyminisztériumba, ahol őt is egy forgatócsoport várta. A diplomatát szintén tüzetes biztonsági vizsgálatnak vetették alá, amikor belépett az épületbe. Ezt követően Deniznek végig kellett hallgatnia a minisztérium elmarasztalását és tiltakozását a diplomáciai életben szokatlan és durva eljárás miatt. 

“Ez a viselkedés az államok között megszokott diplomáciai etikett durva megsértése. Álláspontunkat világosan az ankarai kormány tudomására hoztuk. Elsősorban Törökországban szolgáló nagykövetünk, Éjtán Náe szigorú repülőtéri átvizsgálását nehezményezzük, melynek a török sajtó is tanúja volt” – áll a külügyminisztérium közleményében.

“Rémületes volt. A nagykövet kamerák előtti megalázása volt a cél. Még a kezeit is megvizsgálták, hogy vannak-e rajta robbanóanyag nyomai” – mondta ez egyik izraeli szemtanú.

A párbaj a két ország vezetője között is elindult. Erdogan terrorállamnak titulálta és népirtással vádolta meg Izraelt, mire Netánjáhu a kurdok elleni szíriai hadjáratot és Észak-Ciprus katonai megszállását hánytorgatta fel.

“Az az ember, aki török katonák ezreit küldi Észak-Ciprusba, hogy fenntartsák a megszállást, és Szíriában háborúzik, ne prédikáljon nekünk, amikor a Hámász támadásaitól védjük meg magunkat. Az az ember, akinek a kezén megszámlálhatatlan törökországi és szíriai kurd vére szárad, ne oktasson ki minket a háborús etikáról” – közölte Netánjáhu.

Számos politikus szorgalmazta, hogy Izrael végre hivatalosan is ismerje el a törökök által elkövetett örmény holokausztot, és álljon ki határozottabban a Szíriában harcoló kurdok jogai mellett.

Umut Deniz török nagykövet megérkezik a fejmosásra

Ezt követően Erdogan, szokásától eltérően angol nyelvű Twitter-üzenetet küldött: “Netánjáhu egy apartheid állam miniszterelnöke, mely több mint 60 évvel ezelőtt megszállta egy védtelen nép földjét, megsértve az ENSZ határozatait. Palesztin vér szárad a kezein és bűneit nem tudja Törökország megtámadásával palástolni”.

Törökország és Izrael kapcsolata évtizedeken át példaértékű volt, a két ország még közös hadgyakorlatokat is tartott. A viszony az iszlamista Erdogan hatalomra kerülésével romlott meg. Öt éven keresztül még izraeli nagykövet sem szolgált Ankarában, a most kiutasított diplomata mindössze két éve érkezett Törökországba, hogy újra megnyissa a diplomáciai képviselet kapuit.

A török miniszterelnök, Binali Yirdilim Izraellel szembeni gazdasági bojkottra szólította fel az iszlám országokat. “Minden egyes iszlám országnak át kell értékelni az Izraellel való kapcsolatát. Az egész iszlám világnak egységesen kell a mészárlás ellen fellépnie”. – jelentette ki.

Uri Áriel, izraeli mezőgazdasági miniszter a tettek mezejére lépett és megtiltotta a török mezőgazdasági termékek behozatalát. Ez egyébként régi követelése az izraeli termelőknek, mert az olcsó török zöldségek és gyümölcsök komoly konkurenciát jelentenek a számukra. Náftáli Benet oktatási miniszter azt kérte a nyaralásukat tervező izraeliektől, hogy kivételesen ne a török riviérát válasszák úti célul, akik pedig már lefoglaltak egy utazást, mondják le. Törökország az izraeliek legkedveltebb üdülőhelye, csúcsidőszakban szinte óránként indulnak repülőgépek Izraelből Törökország felé és a török beutazó turizmus is jelentős.

zsido.com

Forrás: TOI