Hat hónappal ezelőtt, egy chicagói fegyveres támadás során halálos lövés érte Eliyahu Moscowitzot. A tettest azóta sem fogták el. A család, a barátok és a közösség tagjai azonban elhatározták, hogy a 24 éves áldozat emlékére tóratekercset íratnak, és azt kambodzsai Chábád-központnak ajándékozzák.

A távol-keleti ország első és egyetlen zsinagógája a fővárosban, Phnompenben működik és az áldozat sógora, Bentzion Butman rabbi és felesége, vagyis az áldozat testvére, Mashie vezeti. A városban néhány száz zsidó él, általában üzletemberek és nemzetközi szervezetek munkatársai.

„Eliyahu igazi társasági ember volt, és mindent megtett, hogy újabb ismeretségeket kössön. Nagyon odaadó és komoly barát volt, mindenki meg volt róla győződve, hogy ő a legjobb barátja” – mondta édesapja, Mendel Moscowitz rabbi. Eliyahu halála után a család hetekig hallgatta a róla szóló történeteket, melyek segítőkészségéről, nyitottságáról, kedvességéről szóltak. A gyászban sokat segített a tudat, hogy Eliyahu oly sokaknak volt a példaképe.

A tóratekercset szintén egy családtag, az izraeli Ásdodban élő Lévi Butman rabbi írja meg, aki egyben képzett tóramásoló is. A család elmondta, hogy az új Tórával azt az egységet szeretnék kifejezni, amiért Eliyahu is annyit tett barátságos és nyitott személyiségével, valamint segítőkészségével. A tekercs megírásához a lehető legkülönbözőbb emberek nyújtottak segítséget, akik egységbe tömörültek, hogy megvalósulhasson a család kezdeményezése.

Eliyahu Moskowitz

A tervek szerint a Tóra az őszi nagyünnepekre készül el és a Tóra örömünnepén, szimchát torákor – mely egyben Eliyahu halálának évfordulója is -, egy nagy felvonulás keretében viszik körbe Chicago utcáin, majd új otthonába, a kambodzsai zsinagógába küldik.

„A Rebbe azt tanította, hogy a micvák gyakorlása és a világ még több élettel való megtöltésén keresztül spirituálisan kapcsolatban maradhatunk elhunyt szeretteinkkel. Ezért döntöttünk egy új tóratekercs megratása mellett” – magyarázta Moskowitz rabbi.

zsido.com

Forrrás: crownheights.info

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287