A lengyel rendőrség közölte, hogy őrizetbe vettek két brit tizenéves fiút, akik a gyanú szerint tárgyi emlékeket loptak el az egykori auschwitzi haláltábor területén. A 17 éves diákok Cambridge-ből jöttek, az iskolájuk közleménye szerint egy történelmi jelentőségű helyeket felkereső túrán vettek részt.

Egy olyan épületet szúrtak ki maguknak a diákok, ahol korábban a nácik a foglyoktól elvett személyes tárgyakat gyűjtötték – közölte a területet felügyelő múzeum szóvivője. A motozáskor előkerült egy régi borotva, egy kanál, néhány gomb és más kisebb tárgy. Az iskola közleménye szerint mindezt a földön találták és nem gondolták át, hogy mit tesznek. Bocsánatot kértek és megbánták – hangsúlyozza a Perse School illetékese.

Mindkettőjüket kihallgatták tolmács segítségével, várják a döntést az esetleges letartóztatásukról. A rendőrség közleménye szerint, az ilyen cselekedetet akár 10 év börtönbüntetéssel is szankcionálható. A fiúk mindenben együttműködnek a hatóságokkal – olvasható a jpost.com-on.

2010-ben egy svéd férfi börtönbe került, mert ellopta a hírhedt „Arbeit macht frei” feliratot a bejárati kapuról.

Megszakítás