Mély aggodalommal tölt el, hogy a zsidók félnek gyakorolni vallásukat Európában – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a közelgő Holokauszt Emléknap alkalmából.

Juncker nyilatkozatában elszomorítónak nevezte, hogy a zsidók közel 40 százaléka azon gondolkozik, hogy elhagyja Európát. Az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy a holokauszttagadás még mindig létező jelenség Európában. Minden harmadik európai saját bevallása szerint „csak keveset” tud a holokausztról, és minden huszadik azt állítja, hogy soha nem hallott róla.

„Ez a tudatlanság veszélyes. Az idő múlásával és az emlékek elhalványodásával egyre inkább erkölcsi kötelességünk, hogy emlékezzünk. A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de gondoskodhatunk arról, hogy a jövő nemzedékeinek ne kelljen újra átélniük ezt a szörnyűséget” – fogalmazott, majd kijelentette, hogy az antiszemitizmusnak semmilyen formája sem tűrhető el: sem a gyűlöletet szító beszédek, sem a fizikai támadások.

„A zsidó közösséggel szembeni kötelességünk, hogy emlékezzünk rá, és harcoljunk az antiszemitizmus ellen. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük közös európai értékeinket” – mondta.

Az auschwitzi  koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

MTI/zsido.com