Az első világháborúban harcoló magyar zsidó katonákról nyílt kiállítás Krakkóban.

A lengyelországi magyar évad keretében a varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében megnyílt, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által támogatott tárlat tárgyi emlékek, korabeli fényképek és dokumentumok segítségével idézi fel a háború keleti frontján, Galíciában vívott harcok történelmi összefüggéseit, eleveníti fel az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében küzdő magyarországi zsidók sorsának társadalmi és vallási vetületeit is.

A tárlat megnyitóján jelen volt Benkő Tibor magyar és Mieczyslaw Gocul lengyel vezérkari főnök, valamint Totha Péter Joel magyar vezető tábori rabbi és Michael Schudrich lengyel főrabbi is.

A kiállítás főkurátora, Bíró Ákos önkéntes műveleti tartalékos százados a megnyitón elmondta: a projekt egy feledésbe merült történelmi fejezetet mutat be a lengyel-magyar kapcsolatokból, feleleveníti a lengyelországi és a magyarországi zsidók kapcsolatainak emlékét.

Bíró Ákos, aki a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa, emlékeztetett arra is, hogy számos magyar zsidó katona halt hősi halált a 102 éve, 1914. november 28. és december 18. között lezajlott limanowai csatában. A mai Délkelet-Lengyelországban fekvő város közelében vívott ütközetben az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

krakko

Michael Schudrich lengyel főrabbi hangsúlyozta, hogy a kiállítás hozzájárul a sztereotípiák legyűréséhez, bizonyítja, hogy “fájdalmas és igazságtalan az az állítás, miszerint a zsidók nem harcoltak hazájuk hadseregében”.

A kiállítás rendezői emlékeztettek arra, hogy a monarchia hadseregében a birodalomban élő összes nemzetiség, etnikai és vallási csoport képviseltette magát, köztük lengyelek, magyarok, osztrákok és csehek. A monarchia különböző országaiból származó zsidó katonák számát 275-400 ezerre becsülik.

Az első világháború összes frontján, a különféle hadseregekben mintegy 1,5 millió zsidó harcolt, és a hadseregekben általában nagyobb arányban voltak képviselve annál, mint amekkora hányadot az adott ország népességében alkottak – olvasható a Galícia Zsidó Múzeum honlapján.

A Júda Magyar Oroszlánjai című kiállítás jövő júniusig tekinthető meg Krakkóban. A megnyitón Párniczky András vezetésével a Nigun zenekar lépett fel Bartók-produkciójával.

krakko1

A magyarországi zsidók első világháborús részvételéről, a háborúskodással kapcsolatos vallási dilemmákról idén tavasszal önálló konferenciát rendeztek. Ennek részletei itt olvashatók.

MTI/zsido.com