Húsz haredi zsidót tartóztattak fel a jordán hatóságok Petrában, a reggeli imához szükséges kegytárgyaikat – tálitokat és tfilineket – pedig elkobozták.

A vallásos zsidók azért utaztak Jordániába, hogy a bibliai Áron feltételezett sírjánál imádkozzanak. A Hor-hegy az ország déli részén, Petra romjaihoz közel fekszik, arab neve Dzsábel Hárun, azaz Áron hegye. A hagyomány szerint Áron halálozási évfordulója áv hó 1-jén van, mely idén július 24-re esett.

A rendőrök megtiltották a zsidóknak, hogy imádkozzanak, az ellenszegülőket börtönbüntetéssel fenyegették. A Bné Brákból érkezett Menáse Zelichá rabbi azt is elmondta, hogy a rendfenntartó erők szerint Jordánia egész területén tilos a zsidóknak imádkozni.

„Nem engedték, hogy reggel imádkozzunk.  Nem vehettük fel a tálitjainkat és tfilinjeinket sem. Még a szállodai szobákban sem imádkozhattunk. Ordibáló rendőrök lepték el a szállodát, és azzal fenyegetőztek, hogy ha bármivel próbálkozunk, kihajítanak minket az országból. Azt is mondták, hogy az imádkozásért börtön jár.” – mondta Zelichá rabbi.

A zarándokok felvették a kapcsolatot az izraeli külügyminisztériummal, ahol azt a tanácsot kapták, hogy feltűnés nélkül utazzanak haza. A csoport egy része így is tett, néhányan azonban ellátogattak a sírhoz, és még a papi áldást is elmondták – a titokban náluk maradt imaleplekben és imaszíjakban.

A szokatlanul erőszakos fellépés oka az lehetett, hogy az ámmáni izraeli nagykövetség egyik karbantartója megpróbálta leszúrni az egyik izraeli biztonsági őrt. Az őr tüzet nyitott, és megölte támadóját. A lövöldözésben életét vesztette az ingatlan tulajdonosa is, egy ámmáni orvos. A diplomáciai szabályokat felrúgva a jordán kormány nem engedte a nagykövetség dolgozóit Izraelbe távozni, és a rendőrség kihallgatta a biztonsági őrt, annak diplomáciai mentessége ellenére.

Netánjáhu miniszterelnök tárgyalásba kezdett az uralkodóval, aki végül hazaengedte a dolgozókat. A nagykövetséget azért is evakuálni kellett, mert a lövöldözés, illetve a Templom-hegy körüli forrongások következtében Ámmánban is tömegtüntetések voltak, melyekben Izrael elpusztítását követelték. Az izraeli kormány attól tartott, hogy a demonstrálók esetleg megostromolják a nagykövetség épületét. Az uralkodó végül engedett, a nagykövetség dolgozói visszatértek Izraelbe. Nem sokkal ezután Netánjáhu utasítására eltávolították a Templom-hegy bejáratainál felállított beléptetőkapukat. Az izraeli kormány szerint nincs összefüggés a két esemény között, elemzők szerint viszont ez volt a diplomaták elengedésének egyik feltétele.

Forrás: Arutz7

Megszakítás