Diplomáciai konfliktus alakult ki Izrael és Jordánia között, amikor az akabai határátkelőnél izraeli állami tisztviselők egy csoportja kívánt belépni a királyság területére.

A jordán határőrök ahhoz a feltételhez kötötték a belépést, hogy az izraeliek leveszik a kipájukat, a ciceszüket (imarojtjaikat) és minden olyan szimbólumot, melyek zsidóságukra utalhatnak. A múltban már történt hasonló eset, volt, amikor zsidó turisták tfilinjét (imaszíját) nem engedték át a határon.

A csoport tagjai közül többen megtagadták a nyilvánvalóan antiszemita előírás teljesítését, és visszatértek Ejlátba. A történtekről azonnal értesítették Árje Deri belügyminisztert, aki felvette a kapcsolatot a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével, Meir Ben Sábáttal és a Külügyminisztérium képviselőivel, akik közbenjártak jordániai kollégáiknál, és végül az egész izraeli delegáció beléphetett Jordánia területére – kipában és ciceszben.

Mint később kiderült, a jordán fél csak némi presszió után törölte el a belépési korlátozást: Deri kilátásba helyezte, hogy visszavonja a nagy számban Éjlátban dolgozó jordániai vendégmunkások munkavállalási engedélyét, amennyiben továbbra is érvényben marad a vallásos zsidókat sújtó rendelkezés. A jordánok azzal védekeztek, hogy ők csak az izraeli turisták testi épségének védelmében vezették be a botrányt keltő előírást, de jelezték, hogy felülvizsgálják a rendelkezést.

Az eset mindössze néhány nappal azután történt, hogy ismét megnyitották a zsidó zarándokok előtt a bibliai Áron síremlékét, melyet augusztusban zártak le, miután egy izraeli csoport imádkozott a helyszínen. A Petra közelében, a Hor-hegyen található síremléket a jordánok muszlim szent helyként tartják számon, ezért tiltakoztak az imádkozó zsidó ellen. A zarándokhely újranyitásáról Reuvén Rivlin izraeli államelnök és Ghazi ibn Muhammad jordán herceg közötti találkozóján állapodtak meg.

Bár Izrael és Jordánia éppen 25 évvel ezelőtt kötött békét ünnepélyes keretek között, a két ország viszonya meglehetősen hűvös. A kapcsolatok nem mutatnak túl a turisztikai, környezetvédelmi és védelmi együttműködésen. Jordánia a múlt hónapban nem hosszabbította meg két, izraeli művelés alatt álló, de a hasemita királysághoz tartozó földterület használati jogát, és a múlt héten egy Izraellel való összecsapást szimuláló, nagyszabású hadgyakorlatot tartottak az izraeli határ közelében.

zsido.com

Forrás: jewishpress