A régészek ezen a helyszínen általában több ezer éves leletekre szoktak bukkanni. Most kivételesen ötvenéves tárgyakra leltek.

A jeruzsálemi Templomhegy nyugati fal alatt húzódó alagútrendszer feltárása közben az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy titkos jordán fegyverraktárat tártak fel. A fegyverek egy olyan ciszternában pihentek, melyet még a brit fennhatóság ideje alatt használtak.

Az alagútrendszer nagy része már a nagyközönség rendelkezésére áll, és az egyik legnépszerűbb turisztika helyszín a városban. A jelenlegi ásatás újabb útvonalakkal bővíti majd a bejárható területet.

A rejtekhely feltárása után a kutatók riasztották a rendőrséget, akik tűzszerészeket küldtek a helyszínre.

„Amikor a ciszternarendszert ástuk ki, hirtelen nagy meglepetés ért bennünket: tíz ládára bukkantunk, melyekben Bren típusú géppuskákat és brit Lee-Enfield puskaalkatrészeket találtunk. Általában több ezer éves leletekkel van dolgunk, most azonban mindössze 53 éves tárgyakra leltünk. Úgy véljük, egy fegyverraktárról van szó, melyet a Jordán Légió katonái használtak vagy szerettek volna használni a hatnapos háború során, amikor az izraeli hadsereg felszabadította az Óvárost. Az érintett ciszternarendszer korábban a mugrábi negyed lakosait szolgálta, mely ott állt, ahol ma a Siratófal előtt előtti teret találjuk” – mondták el a kutatást végző régészek, Dr. Bárák Monnickendam-Givon és Tehila Szádiel.

„Ezeket a fegyvereket az Egyesült Királyságban található Leedsben gyártották 1956-ban, a Greenwood and Batley gyárban, majd a Jordán Légióhoz kerültek. Hasonló fegyverraktárakra bukkantunk tíz évvel ezelőtt a Siratófal előtti tér alatt is, egy másik ásatás során” – magyarázta Ászáf Perec, a régészeti hatóság munkatársa.

A Siratófalat és az ahhoz tartozó történelmi helyeket kezelő alapítvány az alábbi közleményt adta ki a leletek kapcsán: „Örömmel tölt el minket a Siratófal közelében feltárt leletegyüttes, mely tovább gazdagítja a hatnapos háborúval kapcsolatos ismereteinket, továbbá kiemeli a Siratófal felszabadításának fontosságát az egész zsidó nép számára”.

zsido.com

Forrás: Arutz7