Kevesen tudják, de Joe Biden – bár sem ő, sem felesége nem zsidó –  népes zsidó rokonsággal rendelkezik, mert mindhárom gyermeke zsidó házastársat választott magának.

A megválasztott amerikai elnök fia, Hunter, a Dél-Afrikából származó Melissával lépett frigyre. Nemrégen fiúk született, Melissa első gyermekeként (férjének már van három gyermeke az első házasságából). Az egy idő óta vallásos életet élő johannesburgi nagyszülőkben felmerült egy fontos háláchikus, azaz zsidó jogot érintő kérdés: kire hárul a kötelezettség, hogy a születés utáni harmincadik napon (vagy ezt követően) elvégezze a pidjon háben, az elsőszülöttek kiváltása szertartását? A gyermek ugyanis zsidó és elsőszülött, az apa, akire a parancsolat elsősorban vonatkozna, viszont nem zsidó, tehát nem érintik a Tórában meghatározott jogok és kötelességek.

Először vizsgáljuk meg, hogy mi is az a pidjon haben. Ez egy tórai parancsolat, Mózes negyedik könyvéből (8:15-16):

“Az ember elsőszülöttjét meg kell váltanod… egyhónapos korukban váltsd meg, öt ezüstsékelre becsülve…”

Eredetileg az elsőszülöttek alkották volna a papságot, ám az aranyborjú bűne után az Örökkévaló úgy döntött, hogy lévi törzsének férfitagjai kapják ezt a megtiszteltetést, mert ez volt az egyetlen törzs, mely nem vett részt az aranyborjú imádatában. Így ír erről a Tóra:

„Válaszd külön a lévitákat Izrael fiaitól, hogy a léviták az Enyémek legyenek… minden elsőszülött helyett, aki anyja méhét megnyitja.”

Ettől kezdve tehát a nem lévi törzsbe tartozó apák feladata lett, hogy elsőszülött fiukat kiváltsák egy egyszerű szertartás keretében, melynek során az apa közli a papságot képviselő kohénnel, hogy megváltja gyermekét, és átad számára öt ezüstöt, vagy annak megfelelő pénzt.

A gyermek megváltásának kötelessége tehát az apát terheli. Ha nem váltotta meg időben, a gyermek tizenhárom éves koráig még pótolhatja mulasztását. Tizenhárom éves kora után azonban a már nagykorúnak számító gyermeknek kell kiváltania saját magát.

Hunter Biden esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Felesége zsidó, tehát gyermeke is az, akit, mint anyja elsőszülöttjét, ki kell váltani. Hunter maga azonban nem zsidó, tehát neki nincs ilyen kötelessége. Mi a teendő ilyen esetben?

A zsidó jogban elmélyedve két ellentétes álláspontot találunk, két, lévi törzséhez tartozó bölcstől: A Sách néven ismert Sábtáj ben Meir Hákohén rabbi (1621-1662) szerint ilyen esetben a zsidó nagyapára (vagy más zsidó felnőttre) hárul ez a kötelezettség, a Táz néven emlegetett Dávid Hálévi Szegál rabbi (1586-1667) viszont úgy vélte, hogy a gyermeknek kell majd kiváltania magát, mihelyt betöltötte a 13 éves életkort.

Hunter Biden apósa már korábban egy neves zsidó tudóshoz fordult a kérdéssel, aki a Táz véleményét fogadta el követendőnek, és úgy rendelkezett, hogy a gyermek váltsa ki saját magát, miután elérte a vallási nagykorúságot, azaz bár micva lett. Most azonban, hogy a Biden család különösen veszélyeztetett biztonsági helyzetbe került, ismét felmerült a kérdés, hogy ne végezze-e el a nagypapa a szertartást, melyről úgy tartják, hogy különleges védelmet biztosít a gyermeknek.

zsido.com

Forrás: Arutz7