Amennyiben megválasztják az Egyesült Államok elnökének, nem költöztetné vissza Tel-Avivba az amerikai nagykövetséget a demokraták jelöltje. Ez azt jelenti, hogy bárki nyer a választáson, a nagykövetség marad Jeruzsálemben.

Az egykori alelnök így fogalmazott: a képviseletet nem kellett volna áthelyeznie a Trump-kormányzatnak, de “most, hogy már ott van”, ezért ő nem költöztetné vissza. Joe Biden kijelentette: konzulátust nyitna Kelet-Jeruzsálemben, megkönnyítve a párbeszédet a palesztinokkal. “Az én kormányzatom mindkét felet arra bíztatná, hogy tegyenek kezdeményezéseket a kétállami megoldás napirenden tartása érdekében” – mondta a videokonferencián, amelyen a kampánya 250 lehetséges anyagi támogatója vett részt.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy 2019 októberében Biden egy amerikai baloldali zsidószervezet konferenciáján már kiállt a kétállami megoldás mellett. A korábbi amerikai kormányok – beleértve a Barack Obama és a George W. Bush vezette kabinetet – szintén a kétállami megoldást támogatták, ezen a politikán Donald Trump változtatott.

A Trump-kormányzat 2018 májusában – Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulóján – áthelyezte az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, amellyel formálisan is Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

MTI/zsido.com