Havi 2900 sékel, és az ember könnyen késel.

A Palesztin Hatóság hivatalosan is mártírrá avatta azt az arab sofőrt, aki a jeruzsálemi merénylet során a teherautójával négy katonát ölt meg. A férfi az Iszlám Állam támogatója volt. A mártír státusz nem csak a terrorista elismerését és példaképül állítását jelenti. Özvegye jelentős összegű havi apanázst kap majd élete végéig – a leginkább a nyugati világ adományaiból élő és Izrael békepartnerének tekintett – Palesztin Hatóságtól.

A Hatóság hivatalos televíziós csatornáján elhangzott közleményből kiderül, hogy a „gázolásos művelet” tettese „sahidként”, azaz az iszlám mártírjaként halt meg.  A gyilkos nővére is hasonlóan fogalmazott: „Dicsőség Allahnak, hogy mártírrá válhatott.  Ez a legszebb önfeláldozás.”

Az egyik áldozat, Jáel Jekutiél temetése

A Máhmud Ábbász vezette „moderált palesztin oldal” havonta minimum 1400 sékeles támogatást juttat a „mártírok” családjainak. Az özvegy ezen felül még havonta 400 sékelt kap, a gyerekek egyenként 200-at érnek. A jeruzsálemi lakosok apanázsát ezen felül még 300 sékellel toldják meg. A gázoló terrorista feleségének markát így havonta 2900 sékel (220 000 Ft) üti élete végéig. Jár neki továbbá egy egyszeri 6000 sékeles (450 000 Ft) jutalom is.

A Palesztin Hatóság évente mintegy 170 millió dollárt (49 milliárd Ft) fizet ki a likvidált vagy bebörtönzött terroristák családtagjainak, összesen 35 000 embernek. A legkisebb havi összeg a Palesztin Autonómiában szokásos átlagbérnek felel meg.

A terroristát dicsőítő plakát Jeruzsálemben

Amíg a világ számos pontján kegyelettel adóztak a jeruzsálemi merénylet áldozatainak, addig Ábbász nem volt hajlandó elítélni a támadást. A hasonló nizzai és berlini merényletek ellen azonban éles hangon kelt ki és „barbár cselekedeteknek” nevezte azokat.

Forrás: The Tower