A megmentett embereket nyugati országok fogadják be.

Izrael – az Egyesült Államok kérésére – „különleges jelentőségű humanitárius gesztusként” mintegy nyolcszáz önkéntes segélymunkást menekített ki Szíriából, a közvetlen életveszélyből. A „Fehér Sisakosoknak” nevezett szervezet elsősorban a szír kormányerők és az orosz hadsereg támadásaiban megsérült embereket mentette ki a romok közül, élelmet, pszichológiai támogatást és egyéb segítséget nyújtva a rászorulóknak, illetve tanúskodtak az embertelen, civil lakosságot sújtó bombázások és vegyi támadások után. Különösen ez utóbbi tevékenységük bőszítette fel a szír és orosz erőket. Nem kérdés, mi várt volna az elsősorban amerikai és kanadai humanitárius csoportok által támogatott önkéntesekre, ha megvárják a kormánycsapatok érkezését. A mentőegység tagjait a szír-izraeli határt átszelve a zsidó államon keresztül szállították Jordániába. Az akció lebonyolítását mind az izraeli hadsereg, mind pedig a jordániai külügyminisztérium megerősítette.

„Az izraeli kormány utasítását és az Egyesült Államok, Kanada, valamint néhány európai ország kérését követően az Izraeli Védelmi Erők humanitárius akciót hajtott végre, hogy megmentse egy szíriai civil szervezet munkatársait, valamint családtagjaikat.” – mondta a hadsereg egy képviselője a szombat éjjeli akció után. Netánjáhu egy nem sokkal később tartott beszédében elmondta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kérte tőle Izrael segítségét a Fehér Sisakosok Szíriából való kimentésében. A kéréshez Franciaország és Nagy-Britannia is csatlakozott. A hadsereg tételes listát is kapott a kimentendő személyekről.

Felszállás a buszokra

Az evakuációt megelőzően izraeli biztonsági erők szombaton lezárták a szír határon fekvő Golán-fennsík útjait. „A civileket a dél-szíriai háborús zónából evakuáltuk, közvetlen életveszély miatt. A hontalan szírek átszállítása Izraelen keresztül kivételes jelentőségű humanitárius gesztus. A civileket egy szomszédos országba szállítottuk. Izrael továbbra is fenntartja a be-nem-avatkozás politikáját a szíriai konfliktussal kapcsolatban, és továbbra is a szíriai rezsimet tartja felelősnek minden, szír területen zajló cselekményért.”- számolt be az akcióról a hadsereg szóvivője.

A szervezet tagjai a legnagyobb titoktartás mellett gyülekeztek az elmúlt napokban. Két, a határkerítés mellett fekvő pontra kellett gyalogosan, vagy bármilyen más módon eljutniuk: vagy a Golán-fennsík északi részével határos, Kuneitra melletti területre, vagy a szír-izraeli-jordán határ találkozásához. Szombat éjjel 11 órakor indult meg az evakuálási akció: az izraeli hadsereg szigorú felügyelet mellett megnyitotta a határátkelőket. A szír aktivistákat és civileket a határ izraeli oldalán buszokra ültették, a hadsereg ellátta őket élelemmel, és elindultak a jordániai határátkelő felé, ahol, a megállapodásnak megfelelően, már várták őket. Vasárnap reggel hat órakor a csapat – túlnyomó többségükben nők és gyerek, az aktivisták családtagjai, vagy háborús árvák – jordániai buszokra szállt át.

„Féltek, ám amikor elérték Izraelt, sírtak örömükben”- mondta az átkelést felügyelő egyik izraeli katona. A „Jó szomszéd akció” parancsnoka hasonló tapasztalatokról számolt be: „A határon állni és a családokat – elsősorban nőket és gyerekeket – fogadni – érzelmekkel teli élmény volt. A félelemmel telve érkező családtagok szeme az izraeli határt elérve örömkönnyekkel telt meg, tudva hogy visszakapták az életüket. Büszke vagyok arra, hogy olyan hadseregnek és olyan országnak lehetek a tisztje, melyet az emberiesség és az együttérzés értéke hat át. Ez a munkánk lényege és ez a pillanat felbecsülhetetlen értékű.”

A Jordán Királyság, az ENSZ kérésének megfelelően beengedte a kimenekítetteket, és átmeneti védelmet nyújt a számukra, mielőtt letelepítenék őket nyugaton. – számolt be Mohamad al-Kajed, a jordániai külügyminisztérium szóvivője. A közelmúltban szírek százezrei menekültek Izrael és Jordánia felé, miután az Asszád szír elnökhöz hű erők Dél-Szíriában nyertek újra területeket maguknak. A menekülők közül sokan menekülttáborokba költöztek, mások pedig Izrael, illetve Jordánia által felállított sátorvárosokba. Izrael folyamatosan biztosít humanitárius segélyt a menekülőknek, de nem engedi be őket az országba. A polgárháború kezdete óta Izrael rendszeres egészségügyi ellátásban részesíti az arra rászoruló menekülteket, akik az országba is beléphetnek a kezelés idejére.

Szíria azonnal elítélte Izrael „bűnös akcióját”: „Izrael mindig is azt hazudta, hogy nincs köze a Szíriában folyó háborúhoz”- tudósított a szír külügyminisztérium egy hivatalnokának szavairól a Szíriai Arab Hírügynökség. A forrás a Fehér Sisakosokat „terrorista szervezetnek” nevezte, tevékenységüket destruktívnak minősítette, és így folytatta: „[Izrael] a ’Fehér Sisakos’ terrorszervezet tagjainak és más fegyveres terrorszervezetek vezetőinek százait csempészte ki, együttműködve az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Jordánia és Németország kormányával.”

Máshol azonban örömmel üdvözölték a mentést. A Trump elnök által kinevezett Jason Greenblatt, a Nemzetközi Tárgyalások Különleges Képviselője így beszélt: „Donald Trump elnök és más szövetséges vezetők kérését követően Izrael vakmerő humanitárius mentőakciót hajtott végre Szíriában, Fehér Sisakosok és családjaik százait szállítva át biztonságban Jordániába. Az Izraeli Védelmi Erőket különleges dicséret illeti ezért: gyorsan bonyolították le az akciót, és arra összpontosítottak, hogy annyi embert mentsenek meg, amennyit csak lehetséges. Köszönjük a jordániai kormány erőfeszítéseit is.” Greenblatt köszönetet mondott a Nemzeti Biztonsági Tanácsnak, az izraeli amerikai nagykövetségnek és David Friedmann-nak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének is a mentőakcióban nyújtott segítségükért. Nikki Hayley amerikai ENSZ-nagykövet, aki az elmúlt időszakban Izrael melletti következetes kiállásáért vált ismertté, szintén köszönetét fejezte ki az akció résztvevőinek.

zsido.com

Megszakítás