Legalábbis Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban az Anti-Defamation League (ADL) kutatása szerint.

Mint az közismert, sohasem a konkrét értékekből, hanem a hosszabb távú tendenciákból következtethetünk a fejekben zajló tényleges folyamatokról. Az ADL harmadszor mérte azonos módszertannal három nyugat-európai országban az antiszemita attitűdöket, és közülük kettőben látványos javulást fedezett fel.

Az ábra persze csalóka. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a rövidülő oszlopocskák mögött még mindig 7,6 millió antiszemita érzelmű ember húzódik meg csak Franciaországban, míg Németországban 7,75 millió, az Egyesült Királyságban pedig 5,3 millió.

A súlyozott értékek számos kérdésből állnak össze. Azzal az állítással például, hogy „a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint a saját országukhoz”, rendre 33, 45, illetve 32 százalék értett egyet. Ez persze még nem feltétlenül jelent ellenszenvet, az viszont már igen, hogy „a zsidókat azért utálják, mert úgy viselkednek, ahogy”. Ezzel az állítással viszont csak 17, 26, illetve 14 százalék azonosult.

A világösszeesküvés-elméletekre való fogékonyság viszont kifejezetten alacsony: mindhárom országban csak 4% vádolná a zsidókat azzal, hogy „ők felelősek a világ összes háborújáért”.

(Munkatársunktól)