Rossz hír Franciaországból: ez azért még így is 335 eset egy év alatt.

Több mint ötven százalékkal csökkent a rasszista és antiszemita cselekmények száma tavaly Franciaországban az előző évhez képest. A tolerancia mértéke növekedett a menekülthullám ellenére – derült ki egy csütörtökön megjelent jelentésben.

Az Emberi jogok konzultatív nemzeti bizottsága minden évben jelentést készít a közvélemény állapotáról, amelyhez az igazságügyi és a belügyminisztérium adatait, valamint egy felmérést használ fel. Ez utóbbit 2016. október 17. és 24. között készítette az Ipsos közvélemény-kutatóintézet.

A kormányzati adatok szerint a hatóságok tavaly havonta mintegy 800 faji, származási, etnikai vagy vallási okból elkövetett bűntettet regisztráltak, ami “jelentős csökkenést mutatott” 2015-höz, a terrortámadások évéhez képest.

Az antiszemita, muzulmánellenes és egyéb rasszista cselekmények és fenyegetések száma 44,6 százalékkal csökkent, míg tavaly 1125-et, 2015-ben 2034-et regisztráltak.

A muzulmánok ellen tavaly 182 cselekményt követtek el, ami 57 százalékkal kevesebb mint 2015-ben, amikor is a januári és novemberi párizsi iszlamista merényletek után emelkedett meg a számuk. Az antiszemita cselekmények száma tavaly 335 volt a 2015-ös 808 után, ez 58 százalékos visszaesést jelent. A jelentés ez utóbbi látványos csökkenést a középületek védelmére elrendelt hatósági intézkedéssel magyarázta.

A tanulmány ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy becslések szerint a rasszista sértéseknek csak alig hat százalékáról értesülnek a hatóságok, és csak három százalékuk esetében történik feljelentés. A fenyegetéseknek pedig csupán harmada jut a hatóságok tudomására, és csak 19 százalékukat vizsgálja ki a rendőrség.

“A zsidók, a feketék és az ázsiaiak a legelfogadottabb kisebbségek, a muzulmánok a legkevésbé, kivéve a romákat, akik iránt messze a legnagyobb az ellenérzés” – olvasható a jelentésben.

A nemzeti bizottság úgy látja, hogy néhány éve kevesebb szó esik a kelet-európai romákról, mint korábban, de pozitívabb hangvétellel: “az őket segítő szervezetek munkája láthatóan kezd beérni”.

Tavaly ilyenkor még arról tudósítottunk, hogy a francia zsidókat komolyan aggasztja a folyamatosan erősödő antiszemitizmus. „A második világháború óta nem voltak a francia zsidók olyan nehéz helyzetben, mint most” – szögezte le közel egy éve Francis Kalifat, a CRIF nevű zsidó ernyőszervezet vezetője.

A tavalyi kutatási adatok még az antiszemitizmus franciaországi erősödését tükrözték. Az Ipsos 2015 első félévében végzett közvélemény-kutatásában szinte minden megkérdezett (92 százalék) úgy érzékelte, hogy nőtt az antiszemitizmus Franciaországban 2011 óta. 42 százalékuk tapasztalt már valamilyen antiszemita megnyilvánulást és 11 százalékuk személyesen is érintett volt ezekben. Így nem csoda, hogy tízből hatan gondolták úgy, hogy a zsidók nagyobb biztonságban lennének Izraelben, mint Franciaországban. Sőt, 26 százalékuk komolyan foglalkozott az alija gondolatával.

A Jewish Agency adatai szerint 2016-ban jellemzően két országból indultak a zsidók Izraelbe, Franciaországból és Ukrajnából. Tavaly mintegy 5000 franciaországi zsidó érkezett Izraelbe, harmadával kevesebb, mint két éve. 2015 rekordév volt, akkor csaknem 7500-an döntöttek úgy, hogy Franciaországot a hátuk mögött hagyják és Izraelben kezdenek új életet.

Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége, legalább 500 ezer fő.

MTI/zsido.com