Mik voltak azok a kerek foltok a sportoló testén?

Létezik egy jiddis kifejezés: Esz vet helfn vi á tojtn bánkesz — vagyis: “Annyit ér neki, mint halottnak a köpölyözés.”

Bár furcsának hangzik, érdemes tudni, hogy a köpölyözés népi gyógymód: kis üvegpohárkákat melegítenek fel, és azt teszik a testre, vákuumot képezve. A régiek úgy vélték, hogy ez kiszívja az emberből a rossz szellemeket, és más, rosszindulatú lényeket, melyek megbetegítették a testet. Azt gondolhatnánk, hogy a köpölyözés az antibiotikumok és egyéb gyógymódok elterjedésével kiment a divatból, azonban az olimpia megmutatta, hogy a sportolók számára a legújabb terápia éppen a köpölyözés!

A Michael Phelpsen és más olimpikonokon látható, kerek, sötét foltok ugyanis köpölyözőpoharak nyomai, annak jeleként, hogy ma többek közt ezzel a technikával lazítják és stimulálják a sportolók izmait.  Phelps úgy nyilatkozott, hogy régóta alkalmazza ezt a módszert, és úgy érezte, az olimpiai megmérettetések előtt is szüksége volt rá.

1-Set-Health-Care-Massager-Vacuum-Cupping-Glass-Set-Portable-Body-Massage-Cupping-Cups-Therapy-Kit

A köpölyözés egy tanulmány szerint hatékony, mert hatására gyorsul a felépülés, csökken a fáradtságérzetet, és javulnak az egyén társas kapcsolatai. A beer sevai Ben Gurion Egyetem tudósa, Leonid Kalichman szerint a technika az immunrendszer stimulálása által hat, mivel hasznos fehérjéket termel. Emellett elismerte a következőket is: „Minden kezelésben tetten érhető a placebo hatás, és bizonyos vagyok abban, hogy a köpölyözés esetében ez a meghatározó.”

folt

Forrás: TOI