Részben a kárpátaljai Huszton forgatták A mi zsinagógánkban című filmet, amely elnyerte a kritikusok díját az Odesszai Nemzetközi Filmfesztiválon.

A rövidfilm kategóriában nevezett fél órás fekete-fehér film ukrán-francia koprodukcióban készült, részben az ukrán kormány finanszírozásában. A fiatal ukrán rendező Ivan Orlenko bemutatkozó filmje Franz Kafka egyik befejezetlen műve alapján készült, egy titokzatos lényről szól, ami a zsinagógában él. A film címe, „A mi zsinagógánkban” előzetesét itt lehet megnézni.

A rendező a filmet a kárpátaljai zsidóság emlékének, örökségének szentelte, ez volt az első produkció Ukrajnában, ami jiddis nyelven készült – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából. Kárpátalján is forgattak, például a huszti zsinagógában. Ivan Orlenko elmondta, hogy Kárpátalján még mindig vannak autentikus zsinagógák és amikor meglátta a Huszton találhatót, rögtön tudta, hogy megtalálta a megfelelő helyszínt. Ez az egyetlen, ami sem a holokauszt idején, sem a szovjet rendszerben nem szűnt meg.

A magyar határhoz közeli zsinagóga a XIX. század közepén épült barokk stílusban, volt egy „ikerpárja” is, amit viszont a kommunizmus korszakában leromboltak. Belső terét lenyűgöző mennyezeti festmények díszítik, klasszikus bimával a közepén.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu