Radikálisan megnőtt azon zsidóknak a száma Nagy-Britanniában, akik még az EU-s tagság megszűnése előtt állampolgárságot szeretnének kapni Németországban.

Még csak másfél hete zajlott le Nagy-Britanniában a népszavazás, máris egyre többen igyekeznek állampolgárságot szerezni az Unió tagországaiban – derült ki az Independent írásából. A szigetországban élő zsidók közül legtöbben Németországot választják, amiben az az ironikus, hogy néhány évtizeddel ezelőtt sokaknak a felmenői onnan menekültek Angliába a nácik elől.

A brit lap által közzétett információk szerint több tucat állampolgársági igénylés érkezett Németország felé az elmúlt héten, míg a múltban általánosan két-három ügyintézés zajlott évente. Vannak, akik az ország EU-s tagságának megszűnését követő gazdasági hanyatlástól tartanak, mások pedig attól félnek, hogy a jövőben kiugróan meg fog növekedni a rasszizmus – ezért igyekeznek kettős állampolgárságot szerezni.

Németországban a hatályos törvények szerint minden korábbi német lakos jogosult az állampolgárságra, ha „politikai, faji vagy vallási háttere miatt üldöztetést élt át 1933. január 30. és 1945. május 8. között”. A törvény az érintettek leszármazottaira is vonatkozik, ezért a hasonló hátterű brit zsidóknak kevés akadállyal kell szembenézniük a jelentkezéskor – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post