A többségében muszlim vallású, az Orosz Föderációhoz tartozó Tatárföld fővárosában, Kazanban nyílt meg a magas szintű zsidó vallási képzést nyújtó intézmény. A közösség újjáéledését jelzi az is, hogy a közelmúltban felújították a fővárosi Központi Zsinagógát is.

A Moszkvától több mint 700 km-re keletre fekvő Kazanban a XIX. század elején telepedtek le az első zsidók, esősorban a cári hadsereg veteránjai. Később, a zsidó letelepedési övezet megszüntetése után egyre többen költöztek a térségbe. Az első világháború következtében sokan menekültek kelet felé, és a zsidó közösség létszáma is gyarapodni kezdett. A szovjet időkben tovább folytatódott a zsidók beáramlása, mert a városban nem vették olyan szigorúan a zsidó egyetemi hallgatók arányszámára vonatkozó szabályozást, és – bár a zsinagógát bezáratták a hatóságok – a vallási élet előírásait is könnyebb volt megtartani, mint más szovjet városban. A Szovjetunió felbomlása után sok zsidó vándorolt Izraelbe, Németországba és az Egyesült Államokba, de a közösség ma is több ezer tagot számlál.

A Chábád mozgalom által működtetett Tomchei Tmimim jesiva megnyitását az ötödik lubavicsi rebbe, Sálom Dov Ber Schnnerson rabbi születésnapjára, chesván hó 20-ra időzítették. A jesiva a 100 éves Központi Zsinagóga tőszomszédságában áll. Nagy belső tere sok diák befogadására alkalmas. A költségeket egy moszkvai zsidó üzletember, David Aminov állta, a munkálatokat Yitzhak Gorelik rabbi, a tatárföldi lubavicsi mozgalom vezetője irányította.

A jesiva igyekszik szélesre tárni kapuit. Minden korosztálynak illetve tudásszintnek kínál tanulási programot a zsidó vallás minden témakörében.

A megnyitó ünnepségre ellátogatott Berel Lazar, Oroszország főrabbija, Rustam Minnikhanov, a Tatár Köztársaság elnöke, Ilsur Metshin, Kazan polgármestere, Alexander Boroda rabbi, az egykori szovjet államokban működő zsidó közösségeket összefogó szövetség elnöke és David Aminov, az adományozó.

zsido.com

Forrás: Chabad.org