Aki közölte, hogy büszke fia tettére.

Báhá Álján a jeruzsálemi Ármon Hánáciv negyedben végzett három emberrel 2015 októberében. Apja most átvehette a legjobb emberi jogi ügyvédnek járó díjat a „Francia Nemzetközi Intézet az Emberi Jogokért és Békéért” nevű szervezettől, a Jeruzsálemhez közeli Abu Diszben, az Ál-Kudsz Egyetemen.  Az ünnepségen a francia diplomáciai testületen kívül belga és kanadai diplomaták és politikusok is részt vettek. A férfi azzal érdemelte ki a díjat, hogy védelmébe vette egy másik terrorista, a jeruzsálemi Hár Nof negyedben elkövetett mészárlás tettesének feleségét. A merénylet még 2014-ben történ: a terrorista, Abu Dzsámál a reggeli ima közben ölt meg öt imádkozót, majd egy kiérkező drúz rendőrt is.

Beszédében az ügyvéd elmondta, hogy büszke fia tettére, és Abu Dzsámálra is, akit a „megszálló cionista rendőrök” öltek meg. Felháborodással mesélte, hogy a merénylet közben lelőtt támadó nem kapott tisztességes bírósági eljárást, ráadásul a merénylet után a határrendészek házkutatást tartottak otthonában. „Közölték a feleségével, hogy férjét megölték és jelenleg nem adják ki a holttestet. Azt is elmondták, hogy otthonukra lerombolás vár.”

Sir Hádzsádzs az Ármon Hánáciv negyedben vált merénylet áldozatává, amikor egy arab teherautósofőr belehajtott az ott várakozó katonák közé. Édesanyja így reagált a díjátadó ceremónia hírére: „Ez egy abszurd szituáció, amit meg kellett volna akadályozni. A fiú gyilkolt, az apa pedig díjat és pénzt kap. Olyan közszereplővé vált, aki Izrael ellen uszít, ahelyett, hogy attól félne, hogy elveszíti izraeli állampolgárságát. Ez ellentmond a józan észnek, felháborító.”

A Lách Jerusálájim szervezet, mely a jeruzsálemi izraeli szuverenitást védelmezi, felhívta a figyelmet arra, hogy külföldi diplomaták egy terroristákat védelmező ügyvédet díjaztak – saját hazájuk határain kívül. „A jeruzsálemi francia főkonzul és négy francia parlamenti képviselő egy gyilkos apját tüntette ki, amiért olyan terroristát védett, aki imádkozókat mészárolt le.” – mondta Máor Cemách, a Lách Jerusálájim igazgatója.

Forrás: Jewish Press