Az ötletet a miniszterelnök jelentette be.

Nyitott lenne rá, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztessék országa izraeli nagykövetségét – erről tett bejelentést Scott Morrison. Az ausztrál miniszterelnök azt is elárulta, hogy a felvetés eredetileg Dave Sharmatól, korábban Izraelbe delegált nagykövettől származik. Morrison további részleteket nem mondott el, azonban hozzátette, hogy alapvetően továbbra is a kétállami megoldás pártján áll.

A bejelentést követően Benjamin Netanyahu Twitteren üdvözölte a kilátásba helyezett döntést, amivel Morrison jelentős irányváltoztatást hajtana végre országa eddig megszokott külpolitikáján.

„Morrison tájékoztatott arról, hogy megfontolás tárgyává vette Jeruzsálem fővárosként való hivatalos elismerését és az ausztrál nagykövetség Jeruzsálembe helyezésének lehetőségét. Nagyon hálás vagyok neki ezért” – írta bejegyzésében a zsidó állam miniszterelnöke. „Továbbra is dolgozni fogunk azon, hogy erősebbé váljon a kapcsolat Izrael és Ausztrália között” – tette hozzá.

A tervezet természetesen palesztin részről is reakciókat váltott ki. Riyad al-Maliki, a Palesztin Hatóság képviselője elítélte a bejelentést – olvasható a BBC cikkében. „Mindezzel Ausztrália veszélybe sodorhatja a világ többi országával, különösen az arab és muzulmán világgal fenntartott kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat” – fenyegetett a palesztin vezető.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Scott Morrison nyáron a magyar és zsidó származású politikust, Josh Frydenberget nevezte ki helyettesének. A Ynetnews értesülései szerint Josh szoros kapcsolatban áll a Chabad-mozgalom képviselőivel és rendszeresen jár zsinagógába. 

 

zsido.com

Megszakítás