Binjámin Netánjáhu miniszterelnök a héten Ugandába utazik, de a látogatás célját nem közölték hivatalos izraeli források.

Ugandai kormánykörökből és keresztény szervezetektől azonban az az információ látott napvilágot, hogy a jelenleg a Tel-Avivhoz közeli Hercliában működő ugandai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről lesz szó a két ország vezetői között. A beszámoló szerint már három éve folynak tárgyalások ez ügyben.

“Úgy tudom, hogy a nagykövetségünk hamarosan Jeruzsálembe költözik. Ez a két ország közötti remek kapcsolat eredménye. Spirituálisan a kereszténység szülőanyjának tekintjük Izraelt. Az ugandai keresztények nemcsak imáikkal, hanem tetteikkel is Izrael mellett állnak. Izrael az Ugandához és Afrikához legközelebb eső nyugati állam” – mondta Drake Kanaabo tiszteletes, az egyik befolyásos protestáns egyház vezetője.

Ugandában egyre nő a karizmatikus kereszténység hatása, ami elsősorban az országban aktív amerikai hittérítőknek köszönhető, illetve annak, hogy az államelnök, Yoweri Kaguta Museveni szintén ezen irányzat híve.

A közelmúltban több olyan tömegfelvonulást is tartottak Ugandában, ahol izraeli zászlókat lengettek és Izraelért imádkoztak.

A nagykövetségek Jeruzsálembe költöztetését azóta szorgalmazza újult erővel Izrael, amióta Donald Trump amerikai elnök megtette ezt a lépést. Azóta csak Guatemala és Paraguay mondott igent az izraeli kérésre, ám utóbbi ország később visszakozott. Az utóbbi időben Honduras, Brazília, Románia, Ukrajna és Ausztrália felől is érkeztek a nagykövetség Jeruzsálembe helyezéséről szóló hírek, ám valódi lépések még nem történtek ez ügyben.

zsido.com

Forrás: JPost