A Hanuka 4. napján újságírók és televíziós személyiségek ünnepeltek a Nyugati téri eseményen és vettek részt a hanukai gyertya egy újabb lángjának fellobbantásában. A Hanuka ünnepe hídnak tekinthető az ősi hagyományok és a modern világ között. Az ünnep csodájának legendája a soha ki nem hunyó lánggal égő csipkebokoréhoz hasonlóan azt üzeni a közösségnek és a világnak, hogy a hanukai láng, a fény mindig reményt sugároz, és a zsidó közösséget is szombolizáló láng minden megpróbáltatás ellenére is újra és újra fellobban.

Az ünnepi eseményt Glitzenstein Sámuel rabbi, a Zsilip Zsidó Kulturális Központ vezetőjének köszöntője nyitotta meg.

Beszédében kiemelte, hogy a Nyugati téri nyilvános gyertyagyújtás azt jelképezi, hogy Magyarország és lakossága befogadó, a zsidó közösségnek lehetősége van büszkén megélni minden nap a zsidóságát. Breuer Péter,  a Heti TV főszerkesztője beszédében  megerősítette a rabbi szavait.

Rónai Egon műsorvezető alábbi gondolatait osztotta meg az ünneplőkkel:

Hanuka csodája  hozzájárul ahhoz, hogy  az ember és  ember közötti  falat, a különbségeket  leromboljuk és  békében  élhessünk együtt,  egymás  mellett.

Azért jöttünk össze, hogy a Hanukát, a fény csodáját ünnepeljük közösen. A szabadságot ünnepeljük most, várjuk a fény útmutatását, hova, mely úton induljunk, mert sokszor elhagyjuk a fényt és a sötétségben tapogatózzunk –  mondta Tóth Ákos, a 168 Óra főszerkesztője. Beszédét azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy forduljunk szeretteink felé, keressük magunkban és egymásban a békét, a szabadságunkat, a saját fényünket, higgyünk a csodákban.

A köszöntő szavakat követően meggyújtották a hanukia gyertyáit. A szónokok mellett a gyertyagyújtásban részt vett Bonta Miklós, a Népszava újságírója, Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra újságírója, Kökényessi Gábor, a 168 Óra videóriportere, valamint Seres Attila, a KIBIC projektvezetője.

A gyertyák meggyújtása alatt áldást mondott Chaim Saul Glitzenstein rabbi.

A hivatalos programot követően a jelenlévők ez alkalommal is megkóstolhatták a hagyományos hanukai fánkot. A hangulatot Glitzenstein Meni zenés produkciója fokozta.

Képgaléria

Az este záró eseménye a The Revivo Projekt izraeli zenekar fergeteges hanukai koncertje a Bálna Budapest Panoráma termében. A koncert 20 órakor kezdődött.