Izraeli és amerikai tudósok egy csoportja megtalálta a módját annak, hogy a rákbetegség immunterápiáját még több betegnek hozzáférhetővé tegyék. Különböző adatok segítségével elemzik, hogy a szervezet milyen daganatokat „vesz észre” viszonylag könnyen – derül ki a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent tanulmányból.

Dr. Avijah Peri doktorandusz vezetésével és a Weizmann Tudományos Intézet professzora, Jardena Samuels felügyelete mellett, a kutatás egy új módszert talált a rák „forró pontjainak” nevezett jellemzők megtalálására. Ezek sok daganattípusban közösek, ezért felhasználhatók betegek széles csoportjai számára hatékony immunterápia kifejlesztésére.

A rákos „forró pontok” olyan fizikai struktúrák a rákos sejtek külső membránján, amelyek a beteg immunrendszerének hozzáférést biztosíthatnak a daganathoz. Az immunrendszer T-sejteket használ az idegenként azonosított más sejtek leküzdésére, és ezek a struktúrák a T-sejteket aktiváló eszközként szolgálnak.

Samuels, Peri és a csapat többi tagja kifejlesztett egy módszert mindezek szisztematikus azonosítására.

„Újszerű megközelítésünk lehetővé teheti, hogy a személyre szabott kezeléseket a jelenleginél nagyobb léptékben alkalmazzuk” – nyilatkozta Jardena Samuels. A módszer kórházi alkalmazásra is készen áll – olvasható a jpost oldalán.