Az izraeli Rámát Gánban, a Sebá Gyógyászati Központban gyógymódot fejlesztettek ki a metasztatikus hasnyálmirigyrák ellen.

„Az onkológia történetében talán három vagy négy alkalommal fedeztek fel eddig bármit, ami a hasnyálmirigyrák kezelését segítette. Igazi áttörést értünk el.” – mondta Dr. Ráánán Berger, a központ onkológiai osztályának vezetője.

A hasnyálmirigyrák a 12. leggyakoribb daganatos megbetegedés, ám a halálokok között a 4. helyet foglalja el. A betegségtől szenvedők mindössze 3%-a él öt évnél tovább a diagnózist követően. 2018-ban 458 918 új esetet diagnosztizáltak világszerte.

A kutatást a Sebá hasnyálmirigyrák központjának vezetője, Dr. Táliá Golán irányítja. Kutatásának központjában egy új gyógyszeres kezelés biztonságos és hatékony használatának vizsgálata áll, mely az elsősorban a betegség askenázi zsidóknál előforduló, két génmutációját gyógyítja. Ezek gyakran együtt járnak emlő- és petefészekrákkal is.

„A Lynparha hatóanyaggal folytatott kísérleteink reményt adnak a hasnyálmirigyrákban szenvedőknek a gyógyulásra. Ez a kezelés a genetikára alapozott precíziós gyógyászat korszakának beköszöntét is jelzi.” – jelentette ki Dr. Golán.

Az említett két gén feladata, hogy fehérjetermelésével helyreállítsa a sérült DNS-t és biztosítsa a sejtek génkészletének stabilitását. Amennyiben ezek a gének mutálódnak, úgy nem tudják ellátni feladatukat és a sejtek instabillá válnak. Ebben az állapotban jelentősen megnő az esély a rosszindulatú daganatok kialakulására.

Dr. Golán elmondta, hogy a kemoterápiával kiegészített gyógyszeres kezelésben részesült betegek szerte a világon jelentős javulást mutattak, nőttek túlélési esélyeik, és javult az életminőségük. A vizsgálat során 3000 páciens állapotát mérték fel, akik közül 154 embert választottak ki véletlenszerűen az új terápia kipróbálásához.

Dr. Golán a Chicagóban megrendezett Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) konferenciáján számolt be kutatásáról, melyről a New England Journal of Medicine orvosi szaklap közöl cikket.

zsido.com

Forrás: JPost