Az egész világhálót bejárta a jegesvödör kihívás, amivel egy gyógyíthatatlan betegségre, az amiotrófiás laterális szklerózisra (röviden ALS) hívják fel a figyelmet.

A kihívás lényege, hogy a kihívott választhat: nyilvánosan a fejére borít egy vödör jeges vizet, vagy pedig pénzt adományoz az ALS betegség elleni kutatás javára. A Lou Gehrig kórként is ismert betegség megismertetéséért indított akcióhoz csatlakozott a hong kongi Lantau szigeten élő chábád küldött, Lifshy Ajzenszmidt is.

Megindító videójában, amelyen kislánya önti le jeges vízzel, a fiatal küldött visszaemlékszik személyes tapasztalataira erről a tragikus betegségről. Ajzenszmidt édesapja éppen kilenc évvel ezelőtt, 46 éves korában hunyt el ALS-ben.  „Ez nem csak arról szól, hogy jeges vizet öntesz a fejedre.” – magyarázza a felvételen  – „Ez a történet mögött lévő emberekről és érzésekről szól… hogy ott legyünk nekik.”

„Az ALS-sel vívott egy éves harc alatt [édesapám] sosem hagyta abba a mosolygást és mindig megpróbálta az embereket arra bíztatni, hogy nézzék a dolgok pozitív oldalát. Fel szokott mutatni az egekre, mondván, minden Isten kezében van.”

„Mi, a gyermekei, megtanultuk apánktól, hogyan fogadjuk el, amit az Örökkévaló nekünk adott, és hogy boldogságot hozzunk a mindennapi életünkbe.” – emlékezik vissza Ajzenszmidt a kihívásra készült videóban.