Felfüggesztette az Európai Parlament Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát a francia ügyészség kérésére. A szélsőjobboldali politikus ellen gyűlöletre uszítás miatt vizsgálódnak.

A Nemzeti Front korábbi vezetője ellen egy 2 évvel ezelőtti nyilatkozat miatt indult eljárás, ami a pártja weboldalán jelent meg. Ebben negatívan beszélt a zsidókról, valamint egy szójátékot is megengedett magának a gázkamrákkal kapcsolatban. Az EP Jogi Bizottsága szerint a mentelmi jog nem hatalmaz fel senkit a rágalmazásra, gyűlöletkeltésre, mások becsületének megsértésére – olvasható a israelnationalnews.com cikkében.

A nyilatkozatot a politikus lánya, a pártot 2011 óta vezető Marine Le Pen „politikai hibának” nevezte. Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan kritizálta az apját. Az idősebb Le Pent idén már elítélték egy másik ügyben, szintén az emberiség ellen elkövetett bűnök tagadása, a holokauszt relativizálása miatt. Akkor 30 ezer eurót kellett fizetnie három karitatív szervezetnek. 2012-ben is elítélték, mert azt mondta, hogy Franciaország náci megszállása nem volt „különösebben embertelen”. Tavaly új pártot is alapított, miután a saját lánya kizárta botrányos kijelentései miatt. Marine Le Pen jövőre indulni akar az elnöki posztért és úgy próbálja átalakítani apja egykori pártját, hogy az elfogadható legyen a mérsékelt szavazóknak is. Ehhez nem biztos, hogy a kipa betiltása a legmegfelelőbb módszer.

 

Kép: israelnationalnews.com

 

 

 

Megszakítás