Az sem tetszik a helyieknek, hogy a zsidó látogatók befogják az orrukat a sajtüzemekben. Bizarr vita Svájcban.

Rafi Mosbacher rabbinak azt írta a davosi síközpontban lévő iroda vezetője, hogy „vannak olyan panaszok, amelyek szerint pelenkákat és egyéb hulladékokat hagynak maguk mögött csak úgy a szabadban”, valamint „nagy csoportokban szállják meg a játszótereket és nem hagynak helyet a kisebb családok számára” a zsidó vendégek. Azt is felpanaszolta, hogy a „zsidó látogatók befogták az orrukat a helyi sajtkészítő üzem látogatásakor és ezzel zavartak más résztvevőket”. De kifogása van azzal kapcsolatban is, hogy az ortodox zsidók csak a temetőbe látogatnak el egy olyan buszos túrán, ami máshova is megy, és ezzel elveszik a helyet olyanoktól, aki a teljes programot vennék igénybe. A babakocsikkal is baj van, mert azok szerinte sok útra alkalmatlanok.

A nyári szezon az utóbbi években különösen kedvelt lett a háredi családok körében, mivel ilyenkor sok gyerekkel is tudnak üdülni a kiváló infrastruktúrával rendelkező svájci Alpokban. Ám ez szült némi feszültséget a házigazdák és más vendégek részéről – írja összefoglaló cikkében a jpost.com.

Jonathan Kreutner az egyik svájci zsidó szervezet vezetője szerint közösen kell megoldást találni, amibe a zsidó vendégeket és a szállásadókat is be kell vonni.

Tavaly Arosában, nem messze Davostól, egy hotel vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni miután kizárólag a zsidó vendégeknek címezve szólított fel zuhanyzásra a medence használat előtt. Emiatt az izraeli külügy is tiltakozott.

zsido.com

Kép: forward.com