A legendás embermentő, Chiune Sugihara emlékét őrző kaunasi múzeum a járvány miatt források nélkül maradt, de japán adakozóknak hála, megmenekült a bezárástól.

Sugihara a kaunasi japán nagykövetségen dolgozott, mint konzulhelyettes 1939-től 1940-ig. A japán kormány parancsa ellenére több ezer vízumot állított ki a kétségbeesett zsidóknak, akikre máskülönben deportálás és halál várt.

A diplomata 1940 júliusában kezdte el a papírok gyártását Litvániában, és azután is folytatta, hogy egy hónappal később bezárták az országban működő japán konzulátust. A diplomata az utolsó pillanatig igyekezett vízumokat kiállítani, amiket végül a vonata ablakából szórt ki. A peronon ragadt zsidóktól hajlongva kért bocsánatot, amiért nem tudott segíteni nekik.

Sugihara tevékenységével mintegy hatezer ember életét mentette meg. Hazatérte után a japán külügyminiszter utasítására le kellett mondania posztjáról a kormány parancsainak megszegése miatt. Chiune Sugihara hazájában elismerés nélkül, 1986-ban hunyt el. A japán Külügyminisztérium csak 1991-ben kért bocsánatot egykori konzuljának özvegyétől.

A múzeumot, mely megörökíti Sugihara embermentő munkáját, a kaunasi konzulátusnak egykor helyet adó villában rendezték be. A járvány miatt életbe léptetett utazási korlátozások miatt azonban már hónapok óta nem jutnak el a látogatók a múzeumba, mely ennek következtében igen nehéz anyagi helyzetbe került. “Elsősorban a jegyeladásból tartjuk fent magunkat. A látogatóink 85%-a Japánból érkezik. Mivel már egy jó ideje nincsenek turisták, így bevételünk sincsen” – mondta Ramunas Janulaitis, az intézmény igazgatója.

A múzeum azonban még sem szűnik meg, mert Sugihara szülőhelye, a japán Honsu szigetén lévő Gifu prefektúra, gyűjtést indított. Rövid idő alatt több mint tízmillió forintnyi jent adtak össze az ott élő emberek, amit ősszel szeretnének megduplázni egy újabb adományozási akció keretében.

A múzeumot 1999-ben nyitották meg, miután berendezését úgy alakították át, hogy úgy nézzen ki, ahogyan a diplomata ténykedése során kinézett. A kiállításon olvasható mindazon emberek neve, akik életét a Sugihara által kiadott vízumok mentették meg. A litván kormány, melyet sok kritika ér, amiért a zsidóüldözésben aktív szerepet vállaló szovjetellenes milicistákat hősként kezeli, 2020-at Chiune Sugihara évének nyilvánította.

zsido.com

Forrás: Hamodia