„Melyik másik kisebbséggel beszélne így?” – vonta kérdőre azt az írónőt, aki a zsidókat bírálta azért, mert felháborodtak a Munkáspárt elnökének antiszemita kijelentése miatt.

J.K. Rowling összeütközésbe került egy angol író-kollégájával, miután az illető Twitteren kritizálta azokat a zsidókat, akik tiltakoztak a brit Munkáspárton belül létező antiszemitizmus miatt. Simon Maginn, aki saját neve alatt öt thrillert, és Simon Nolan álnéven számos szatirikus komédiát írt, azokat a zsidókat bírálta, akik kiakadtak Corbyn nemrégiben napvilágra került videója miatt.

A 2013-ban készített felvételen a Munkáspárt jelenlegi vezetője azt mondja, hogy „A cionistáknak két problémájuk van. Az egyik, hogy nem akarnak történelmet tanulni, a másik, hogy annak ellenére, hogy igen hosszú ideje élnek ebben az országban… nem értik az angol kultúrát.”

Maginn „mesterséges felháborodásnak” titulálta az emiatt kitört botrányt, és felszólította az egyik zsidó tweeterezőt, hogy „magyarázza meg mély és fájdalmas sérelmét, magyarázza meg mi az a rossz, amit tettek vele”.

Ezen a ponton kapcsolódott be a vitába a Herry Potter regények írója, aki egyébként nem zsidó. „Hogy merészeli azt mondani egy zsidónak, hogy a felháborodása nyilvánvalóan mesterséges? Hogyan merészeli azt követelni, hogy felejtsék el a fájdalmaikat és a félelmeiket, azért mert Ön így tartja helyesnek? Melyik másik kisebbséggel beszélne így?” – kérdezte Rowling.

A megszólított Maginn Rowlingot erre kifejtette, hogy Corbyn megjegyzése nem a zsidókra vonatkozott, hanem „egy igen bonyolult vicc volt a palesztin nagykövet angolságáról”.

A twittelés egész nap tartott a két írónő között. Rowling többször idézett Jean-Paul Sartre „Az antiszemita és a zsidó” című, híres esszéjéből, és bírálta Maginn-t azért, mert azt követelte, hogy az angliai zsidók számoljanak be arról, hogy hogyan érzik magukat az antiszemita támadások árnyékában, amikor „szó szerint százával találhatók olyan bejegyzések, melyek elmondják, hogyan érzik most magukat az angliai zsidók”.

Maginn ezután rágalmazással vádolta meg Rowlingot, mivel az írónő nyíltan antiszemitának nevezte őt, de egyben azt is megígérte, hogy nem indít ellene jogi eljárást, hiszen neki, Rowlinggal ellentétben, nincs sok pénze. „Ám hamis+vádaskodó = rágalmazó… Milyen mocskos és ördögi kis bántalmazó maga. Blokkoltam.”- írta dühödten.

„És az antiszemita magasztosan így fejezte ki, hogy már nem érdekelt a vitában”- zárta le ezt a kört a Harry Potter sorozat alkotója. Corbynt védelmező kollégája azonban nem maradt tétlen, már másnap reggel álhírt posztolt a Twitterre: „FRISS HÍREK: Mától fogva Jeremy Corbyn és támogatóinak bármilyen kijelentése *automatikusan antiszemita*, hacsak a Dan Hodgesből, J K Rowlingból, Stephen Pollardból és David Baddielből álló bizottság nem engedélyezi azt.”

Dan Hodges a Daily Mail újságírója, aki nyílt antiszemitizmussal vádolta meg Corbyn támogatóit. Pollard a londoni Jewish Chronicle szerkesztője, Baddiel pedig egy brit komikus és aktivista, aki az angol focimeccseken tapasztalható antiszemitizmus ellen kampányol.

Maginn felszólította Rowlingot, hogy kérjen elnézést „a gyomorforgató személyes vád” miatt „egy idegentől, aki politikailag nem ért vele egyet”. Azt is közölte a Twitteren, hogy az írónő „követői jobbat érdemelnek magától, mint ez a viselkedés. Én is többet érdemlek. Jár nekem a bocsánatkérés.”

A 14,4 millió követővel rendelkező Rowling nem reagált.

Maginn korábban is tweetelt a zsidók ellen. Júliusban, amikor a Munkáspárt elutasította az antiszemitizmus nemzetközi definícióját, ezt írta: „Csodálatos, ugye, hogy egy csoport, mely azt hirdeti magáról, hogy elnémítják, elnyomják, hogy nincs ereje, képes arra, hogy a történet napról nap, hétről hétre, hónapról hónapra a felszínen legyen minden Tory újságban és a Tpry BBC-n. Szörnyű lehet ennyire elnyomottnak, ennyire elnémítottnak lenni.”

Nem ez az első eset, hogy Rowling kiállt az antiszemitizmus ellen. „A legtöbb angliai zsidónak el kell viselnie ezt a fajta szemetet, ezért néhányunknak, nem-zsidóknak is el kell kezdenie vállalnia a terhet”- mondta. „Az antiszemiták azt hiszik, ez egy bölcs érv [ti. hogy a zsidóság vallás, nem pedig faj], de mondják meg: az ateista zsidóknak nem kellett feltenniük a sárga csillagot?”

Amikor pedig valaki azt írta, hogy az arabok nem lehetnek antiszemiták, mivel ők maguk is sémi, vagyis szemita nép, akkor ezt írta: „Az arabok is sémi nép”- a lángeszek is megérkeztek. A világhírű írónő antiszemitizmus elleni kiállásáról korábban lapunk is beszámolt.

Forrás: JTA

Megszakítás