Az Ír Köztársasággal való egységre és a Nagy-Britanniától való elszakadásra törekvő katolikusok izraeli, brit és protestáns zászlókat égettek az Észak-Írországban fekvő Londonderryben.  

A hatalmas máglyákon feltüntették az IRA terrorszervezet által meggyilkolt brit rendőrök neveit is. Az Észak-Írországi Rendőrhatóság (PSNI) gyűlölet-bűncselekménynek nyilvánította az esetet, és nyomozásba kezdett. A tűzgyújtással összefüggő felvonulás során valaki egy molotov-koktélt is elhajított, őt őrizetbe vették.

Az egyik, ír terroristák által megölt rendőr, David Black neve is felkerült a máglyára. Fia, Kyle így nyilatkozott az esetet követően: „Apám, a többi hőssel együtt, akinek a nevét a máglyán elégették, becsülettel és tisztességgel szolgálta a közösséget. Akik ezt elkövették, ennek az ellentétét képviselik.”

A máglyát a város radikális, IRA-szimpatizáns negyedében, a Bogside-on építették fel. 1972-ben itt zajlott a „véres vasárnap”, amikor egy kormányellenes tüntetés során a brit rendőrök 14 demonstrálóval végeztek. A megmozdulást a terrorcselekménnyel gyanúsított köztársaságpártiak ítélet nélküli fogva tartása ellen rendezték. Ez az eljárás 1971 és 1975 között volt érvényben, és 1900 embert érintett.

A zsidók hivatalosan semleges álláspontra helyezkedtek az észak-ír konfliktusban, de ettől függetlenül a palesztin terrorizmussal szimpatizáló, ír katolikusokat tömörítő IRA tagjai többször követtek el támadásokat zsidó intézmények ellen. 1981-ben leégett a belfasti közösségi ház, többször leverték Isaac és Chájim Herzog emléktábláját is a városban, két éve pedig meggyalázták a belfasti zsidó temetőt, illetve kővel dobták be a zsinagóga ablakát. A legnagyobb politikai erőként működő IRA aktívan támogatja a BDS mozgalmat, és többször tartottak már Izrael-ellenes demonstrációkat. Ezzel szemben a brit egység mellett álló protestáns közösség kifejezetten Izrael-párti; kiállásuk az észak-ír városokra oly jellemző falfestményeken is megjelenik. Az unionista városrészekben a brit zászlóerdőben gyakran látni izraeli zászlókat is, a katolikus negyedekben pedig a PFSZ szimbólumai és arab terroristák arcképei tűnnek fel az ír lobogó mellett.

zsido.com

Forrás: RT

 

Megszakítás