Jeruzsálemet a Biblia több mint 660-szor említi különféle neveken. A város háromezer éve a zsidó nép központja, és a kétezer éve szétszóratásban élő zsidó nép soha egy pillanatra sem feledkezett meg róla: imáiban, örömében, bánatában mindig Jeruzsálem felé tekint.

Jeruzsálemre gondol a zsidó ember, amikor az újonnan felépült házában egy kis darab falat vakolatlanul hagy, és akkor is, amikor az esküvői sátor alatt a vőlegény eltöri a poharat. Jesájá könyvében olvashatjuk: „Mert Cionból jön a törvény és Isten szava Jeruzsálemből.”

Mégis, miután a zsidó nép kétezer évnyi száműzetés után újra államot alapított saját földjén, nagyon sok ország megtagadta annak elismerését, hogy az új Izrael Állam fővárosa Jeruzsálem legyen. És bár közigazgatásilag és politikailag Izrael Jeruzsálem fővárossal működik, az összes nagykövetség Tel-Avivban található.

Tegnap azonban történelmi fordulathoz érkeztünk: Donald Trump amerikai elnök beváltotta korábbi választási ígéretét, és beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államok ezen túl hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, ennek jeléül pedig az amerikai nagykövetséget áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe. „Úgy döntöttem, hogy elérkezett a pillanat arra, hogy hivatalosan elismerjük Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát”- mondta az elnök Fehér Házban, és hozzátette, hogy a „régóta esedékes” kijelentés „nem több és nem kevesebb, mint a valóság elismerése”.

A bejelentés

Netánjáhu kijelentette: „Jeruzsálem a zsidó nép fővárosa már háromezer éve. Izrael fővárosa majdnem hetven éve. Itt álltak a Szentélyeink, itt uralkodtak a királyaink és itt hirdettek igét prófétáink. Jeruzsálem volt reményeink, álmaink, imáink fókuszpontjában három évezreden át. Népünk tagjai a világ minden sarkából Jeruzsálem után áhítoztak, hogy megérinthessék arany köveit, és járhassanak keskeny utcáin. Igen ritka alkalom tehát, hogy új mérföldövek eléréséről beszélhessünk e város dicsőséges történelmével kapcsolatban. Trump elnök mai bejelentése azonban ilyen esemény. Végtelenül hálásak vagyunk az elnöknek bátor és igazságos elhatározásáért, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és megtegye az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezéséhez szükséges kezdő lépéseket.” A kormányfő azt is elmondta, hogy az elhatározás tükrözi Trump „az ősi, ám időtálló igazság”, saját ígéretei, valamint a béke előmozdítása érdekében történő lépések iránti elköteleződését. Az elnök elhatározása fontos lépés a béke felé, mivel nem létezik olyan béke, mely nem tartalmazza Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Felszólítok minden olyan országot, melyek a békét keresik, hogy csatlakozzanak az Egyesült Államokhoz Jeruzsálem Izrael Állam fővárosaként való elismerésében.”

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök

A Palesztin Hatóság feje, Mahmud Ábbász ugyanakkor kijelentette, hogy többé nem tekinti az Egyesült Államokat a béketárgyalásokban érdekelt félnek. „E kifogásolható és elutasítandó döntések a békére való törekvés szándékos aláásását jelentik, és azt az üzenetet közvetítik, hogy az Egyesült Államok visszavonult attól a szereptől, melyet az elmúlt évtizedekben a békefolyamat támogatása érdekében játszott.” Más arab és muszlim vezetők is kikeltek a határozat ellen, és erőszakos támadásokra szólítottak fel izraeli, amerikai és zsidó célpontok ellen. Gázában tüntetők százai égettek el amerikai és izraeli zászlókat, és a zsidók által használt kifejezéssel„örök fővárosuknak” nevezve Jeruzsálemet. Természetesen az Európai Unió vezetői is elhatárolódtak az amerikai elnöktől és káros lépésnek nevezték határozatát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli gyűlést hívott egybe.

Netánjáhu miniszterelnökön kívül a politikai paletta más jelentős szereplői is üdvözölték a döntést, mindössze az arab frakciókat tömörítő Egyesült Lista és a szélsőbaloldali Merec párt bírálta Trumpot. Reuvén Rivlin államelnök beszédében elmondta: „Nem létezhet alkalmasabb és szebb ajándék most, hogy Izrael Állam függetlenségének hetvenedik évfordulójához közeledünk. Jeruzsálem elismerése Izrael Állam fővárosaként, valamint a nagykövetségek áthelyezése a városba útjelző a zsidó nép saját földjéhez való jogának elismerésében, és mérföldkő a békéhez vezető utunkon – békéhez Jeruzsálem minden lakója és az egész régió számára.”

Ron Dermer, Izrael Állam amerikai nagykövete Twitteren küldte el üzenetét: “Köszönjük Trump elnök, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és tisztelet által övezett helyet foglal el ezáltal Truman elnök mellett, aki hetven évvel ezelőtt elismerte Izrael államát.”

Dáni Dánon izraeli ENSZ képviselő kijelentette: „Üdvözöljük Trump elnök bátor döntését. 1948-ban Truman elnök volt az első vezető, aki elismerte Izrael államát, és a mai napon Trump elnök kijavított egy történelmi tévedést azzal, hogy Jeruzsálemet fővárosunkként ismerte el. Itt az idő, hogy az ENSZ minden tagállama kövesse amerikai barátaink példáját, és elismerje ősi fővárosunkat, Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként.”

Ávi Gábáj, az a baloldali Munkapárt vezetője beszédében kiemelte: „Amikor a szüleim Marokkóban arról álmodtak, hogy Izraelbe juthassanak, nem ellenőrizték az Egyesült Államok internetes honlapján, hogy Jeruzsálemet milyen státuszban kezelik. Jeruzsálem a zsidó nép jelképe volt évezredeken át. Izrael Állam hetven évnyi létezése után boldog vagyok, hogy fontos barátunk, az Egyesült Államok szintén elismeri Jeruzsálemet fővárosunkként.”

Jáir Lápid, a centrista Jes Átid párt vezetője rövid Twitter üzenetben fordult Trumphoz: „Köszönjük Önnek, Trump elnök úr. Jeruzsálem mindig is a fővárosunk volt, és az is marad. Várjuk, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálemben üdvözölhessük.”

Jeruzsálem főpolgármestere, Nir Bárkát szerint Trump bejelentése „világos üzenetet küld az egész világnak arról, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép, Izrael állama és Jeruzsálem mellett áll.

A jeruzsálemi városfal kivilágítása

Micháel Oren, aki jelenleg a kormányban is szerepet vállaló Kulánu párt parlamenti képviselője, és miniszterhelyettesi pozíciója is van, korábban pedig Izrael Egyesült Államokban szolgáló nagykövete volt, így összegezte az eseményeket: Trump döntése „életbevágó fontosságú jelzés. Kijavítja azt a hatalmas hibát, mely egy szuverén állam fővárosát, egy olyan fővárost, mely a zsidó nép számára háromezer éve szolgál e minőségében, nem ismerte el annak, ami.” Emellett gratulált Trumpnak, mivel, mint mondta: „megalapozta saját szavahihetőségét a tárgyalások közvetítőjeként, és megerősítette pozícióját az elkövetkezendő tárgyalásokra”.

Palesztin reakció

Az izraeli hatóságok magasfokú készültségben várják az izraeli és a Palesztin Hatóság területén élő arabok rendzavarásait, melyek feltehetően pénteken, a muszlimok szent napján lesznek a leghevesebbek. Az amerikai diplomáciai testületek is kiemelt védelmet kapnak, a diplomaták pedig felszólítást kaptak, hogy kerüljék azokat a területeket, melyek veszélyessé válhatnak.

Palesztin reakció

zsido.com