Kanada védelmi miniszterének bejelentése szerint országa Izrael segítségével fejleszti radar technológiáját.

Újabb technológiai elismerés övezi Izrael védelmi rendszerét nemzetközi színtéren: Kanada az izraeli Vaskupola-rendszer rakétaelhárító technológiájának megvásárlására készül – olvasható az Algemeiner oldalán.

„Csakúgy, mint Izrael sikeres Vaskupola radarrendszere, a Közepes Hatótávolságú Radar rendszer (Medium Range Radar) képes lesz nyomon követni a kanadai hadsereg ellen indított lövedékeket, valamint növelni biztonságát a műveletek során” – mondta Jason Kenney, Kanada védelmi minisztere.

A védelmi minisztérium által közzétett információk alapján az újonnan telepített radarrendszer képes lesz észlelni az ellenséges lövedékeket, beazonosítani az ellenséges fegyverek tartózkodási helyét, továbbá megbecsülni a lövedékek ütközési pontját, ahogy a többszörös levegőbeli fenyegetések egyidejű követésére is alkalmas lesz.

A radarok elkészítésében részt vevő ELTA cég elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy a kanadai hadsereg választása a zsidó államban használt technológiára esett. „Partnereinkkel együtt a legkifinomultabb C-RAM, légvédelmi és radarrendszert fogjuk biztosítani” – ígérte Nissim Hadas, az izraeli cég vezetője.

A részben amerikai támogatással működő Vaskupola-rendszer több alkalommal is rendkívül hatékonynak bizonyult az elmúlt években: az előző év nyarán zajlott gázai konfliktus során csaknem 90 százalékos arányban volt képes hatástalanítani az Izraelre lőtt rakétákat.

zsido.com

Kép forrása: nypost.com

Megszakítás