A szavazatok összeszámlálása után, a még nem hivatalos eredmény szerint a 120 képviselői helyből 61-et szereztek meg a Netanjahu távozását követelő pártok. Az eddigi miniszterelnök 59 képviselőt tudhat maga mögött. Az ellenzék nyert, de nem biztos, hogy tud kormányt alakítani.

A levélszavazatok megszámlálása már nem hozott lényegi változást az addig kialakult arányokban a két egymással szemben álló tömb, a Netanjahu-ellenes, illetve az őt támogató jobboldali-vallásos blokk között. A 97 százalékos feldolgozottságnál közzétett választási összesítés szerint a kormányzó Likud 30 mandátumot szerzett meg a 120-ból, és ezzel a legnagyobb párt lett, noha a tavalyi választásokhoz képest elveszített hat képviselői helyet.

A második legnagyobb az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) nevű párt lett Jaír Lapid vezetésével, akik 17 képviselőt küldhetnek a kneszetbe. Kilenc helye lesz a szefárd ortodoxok Sasz nevű, és Netanjahut támogató pártjának. Nyolc politikust delegálhat a törvényhozásba Beni Ganz centrista Kék-Fehér pártja, amely sokáig a kiesés szélén táncolt.

Hét képviselője lesz az askenázi ortodoxok Egyesült Tórapártjának, Naftali Bennet Jobbra nevű tömörülésének, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártjának, illetve Meráv Michaeli vezetésével a szociáldemokrata Munkapártnak, amelynek a kampány kezdetén egy mandátumot sem jósoltak a közvélemény-kutatók.

Hat helyet szerzett a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség. Szintén hatan lesznek az arab pártok közös listájáról bejutott törvényhozók, akik az előző kneszetben még tizenöten voltak.

Csak hat mandátumot tudott szerezni, és ezzel csalódást okozott a Likudból kivált Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali liberális párt, amelynek a kampány kezdetén még húsz helyet jósoltak. Ugyancsak hat politikust delegálhat a kneszetbe a Merec párt is, amelyet az utóbbi hetekben a 3,25 százalékos választási küszöb közelében mértek, és így a kiesés fenyegetett.

A Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab pártnak négy törvényhozója lesz, és ők jelentik a kormányalakításnál a mérleg nyelvét, mert Naftali Bennethez hasonlóan nem kötelezték el magukat sem a Netanjahu melletti, sem az ellene fellépő tömb mellett.

Két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat Izraelben. A korábbi választások után Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt alakítani. Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, és ez újra választásokhoz vezetett.

Lehet, hogy most jön az ötödik.

MTI/zsido.com