Rabbik segítik a károsultakat.

A lubavicsi küldöttek éves New York-i gyűléséről hazatérve, Menáchem Kutner rabbi, a Chábád-mozgalom Terrorizmus Áldozatai Projektjének elnöke, valamint Joszef Jicchák Freiman, a Zichron Jáákov-i lubavicsi rabbi rögtön nekifogott, hogy az Izraelben nemrégiben végigsöprő tűzvész által érintett családokat meglátogassa. Az alapítvány azért veszi ki a részét a kárenyhítésből, mert a hatalmas tüzek jelentős részét terroristák okozták.

A két rabbi a következő hetekben, a területi Chábád-központokkal együttműködve, végigjárja az érintett családokat, abban a reményben, hogy könnyíthetnek szenvedéseiken. Meglátogatják őket, meghallgatják a történetüket, felmérik elsődleges szükségleteiket, testi és lelki segítséget nyújtva az áldozatoknak.

43173_28762_44142904832268

Egy családban az apa rettenetesen el volt keseredve. Tálesza (imaleple) és tfilinje (imaszíja) nyom nélkül megsemmisült. A két rabbi nem tétlenkedett, hamarosan tálesszel, tfilinnel, különféle zsidó könyvekkel és adománygyűjtő persellyel tértek vissza. Az apa hálával eltelve fogadta el az ajándékot.

Egy másik helyen egyértelmű volt, hogy a károk miatt a család nem maradhat a lakhelyén. A Terrorizmus Áldozatainak Projektje lakást szerzett nekik, Freiman rabbi pedig szombaton látta őket vendégül. A család mosógépet is kapott a szervezettől, mivel az államnak három hónapjába is beletelhet, mire átutalják a költségeik fedezésére szolgáló összeget.

43173_20291_12481467616754

Egy másik otthonban különleges jelenséget figyelt meg Kutner rabbi. Az alsó szintet, ahol mezuzák voltak az ajtókon, megkímélte a tűz. A felső szint azonban, ahol valamiért nem erősítettek mezuzákat az ajtófélfákra, teljesen kiégett. A Chábád segíti a családot az alapvető igényeik kielégítésében, és a helyreállítási munkák után új mezuzákat is erősítenek majd a felső szinten levő ajtókra. A szervezet és az Izrael minden pontján jelen lévő, mintegy 300 Chábád-központ továbbra is folytatja a tűzkárosultak megsegítését.

43173_23192_141192635710382

Forrás: COL