A speciális adóvevő biztosította a kommunikációt a barlangban rekedt gyerekek után kutató egységekkel.

A 11 és 16 év közötti fiúk és 25 éves edzőjük 9 napot töltött a föld alatt, egy esővízzel elárasztott barlangrendszerben, élelem nélkül. Végül a haditengerészet különleges egységéből és brit búvárokból álló mentőcsapat talált rájuk. Sajnos az kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az evakuálásukra lehet, hogy még hónapokat kell várni, egyelőre ellátták őket élelmiszerrel, gyógyszerekkel és egyéb létfontosságú felszereléssel.

A focicsapat eltűnése után a thai hatóságok nemzetközi segítséget kértek. Izraelből, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kínából, Ausztráliából, Laoszból és Mianmarból is érkeztek szakemberek. Összesen több mint ezer fő vett részt a kutatásban.

Az izraeli szakemberek elsőként, két nappal az eltűnés bejelentése után már Thaiföldre érkeztek és egy speciális, Izraelben kifejlesztett technológia segítségével láttak neki a kutatómunkának. A felszerelést a Maxtech cég biztosította, mely vészhelyzetekben alkalmazható kommunikációs berendezések fejlesztésével foglalkozik. A legfontosabb berendezés a virtuális rendszeren keresztül, valódi infrastruktúra megléte nélkül működő rádió adóvevő volt. Uzi Hanuni, a cég igazgatója elmondta, hogy amint meghallotta a tragédiáról szóló első híreket, rögtön felajánlotta a termékeiket a hatóságoknak, Juvál Zalmanov, a Maxtech vezető mérnöke pedig a helyszínre sietett, hogy segítsen a technológia optimális felhasználásában.

„A cégnél mindenki azon a véleményen volt, hogy a gyerekek megmentése érdekében azonnal a rendelkezésükre kell bocsájtanunk a technológiánkat. Egyértelmű döntés volt. Ha gyerekek kerülnek veszélybe, nincs idő a mérlegelésre. Ilyen az izraeli mentalitás” – jelentette ki Hanuni. Az igazgató elmondta, hogy a helyszínen csak náluk volt megfelelő technológia a 10 km hosszú, földalatti járatokból álló barlangban való kommunikációra.

„Világos volt, hogy a mentőcsapat tagjai csak akkor kezdhetik meg az eltűntek felkutatását, ha olyan kommunikációs eszköz van a kezükben, mely működik a rendkívül kedvezőtlen feltételek között is, és bírja a megpróbáltatásokat. Nagyon megindító volt a pillanat, amikor megtalálták őket. Ilyen, amikor a technológia és az életmentés együtt ér el eredményt” – tette hozzá.

A magas vízszint és a sár miatt a gyerekek egyelőre a barlangban maradnak, nincs mód a biztonságos kijuttatásukra. „Először ki kell szivattyúznunk az összes vizet a barlangból, csak utána kezdhetjük el a 13 ember evakuálását. Most éppen egy orvost és egy nővért próbálunk bejuttatni hozzájuk. Éjjel-nappal dolgozunk” – mondta a thai mentőcsapat vezetője.

A Maxtech rádió adóvevője kívülről hagyományos készülékre hasonlít. Működéséhez azonban nincs szükség fizikai infrastruktúrára, mivel egy 12 éven át fejlesztett, speciális algoritmust használó relé-technológia segítségével működik, mely folyamatos kommunikációt tesz lehetővé a felek között, akár több kilométer távolságban is.

A technológiát már használják Izraelben, Olaszországban és Indiában a biztonsági szolgálatoknál és a védelmi szerveknél.

Az izraeli katasztrófaelhárító alakulatok és az Izraelben fejlesztett technológia már hosszú idő óta szolgálja a bajba került embereket szerte a világban. Az izraeli hadsereg, a Vörös Dávid-csillag és az IsraAid szervezet szakemberei rendre elsőként érkeznek a súlyos katasztrófákhoz. Ott voltak 2010-ben Haitin, a pusztító földrengések után, 2015-ben Nepálban, tavaly pedig Mexikóban és a Karib-térségben, a Harvey-hurrikán tombolása utáni mentési munkálatokban is részt vettek. A múlt hónapban a guetamalai vulkánkitörés áldozatain segítettek a zsidó állam küldöttei.

zsido.com

Forrás: Nocamels