Az új eszköz azoknak segít, akik nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben képesek a kezüket használni.

A Tongo nevű izraeli cég nyelvvel működtethető rendszert alkotott, melyet Smart Brace-nek, vagyis okos fogszabályzónak neveztek el. Olyan emberek számára tervezték, akik nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudják használni a kezüket. A szájba helyezhető eszköz a világon tízmilliókat segíthet abban, hogy kényelmesebben és szabadabban élhessék a mindennapjaikat.

A Smart Brace azon emberek életét változtathatja meg, akik különféle, az ujjak, illetve a kézfej mozgatását akadályozó betegségektől, vagy állapotoktól – például a gerincvelő sérülése, agyvérzés, különböző idegrendszeri rendellenességek – szenvednek. A szerkezet nemcsak mobilisabbá teszi használóját, hanem megnyitja számára az utat a digitális világ felé is, melynek alapvető kulcsa az ujjak használata.

A Mátán Berkowitz és Tál Párnász által alapított cég drótnélküli eszköze alkalmas arra, hogy okostelefonokat, számítógépeket, kerekesszékeket és okos otthonokat irányítsanak vele. Mindeddig olyan eszközökkel értek el csupán részleges sikert e téren, melyeket hanggal kellett irányítani, vagy melyek a szemmozgást érzékelték. Ezen eszközök használata azonban sokszor nagyon megerőltető, vagy túlságosan bonyolult.

Az ember nyelve azonban nem fárad ki olyan könnyen, és általában azoknál a embereknél is épen működik, akik gerincvelői sérülésektől, vagy idegrendszeri rendellenességektől szenvednek. A Smart Brace-t fejlesztésének korai szakaszában az Izraeli Fejlesztési Hatóság is támogatta. A társaság keresi az utakat a további fejlesztésekre és az eszköz használatának minél szélesebb elterjesztésére például a sport, vagy a biztonság terén.

zsido.com

Forrás: unitedwithisrael