Tíz nappal a gimnáziumban történt lövöldözés után izraeli traumaszakértők érkeztek a helyszínre, hogy az intézmény tanárait és a közösségi vezetőket felkészítsék a túlélők utókezelésére, és segítsék visszailleszkedésüket a korábban megszokott, mindennapi életükbe.

Az iskola 19 éves diákja 14 tanulót és 3 felnőtt alkalmazottat gyilkolt meg. A támadást megelőzően a dél-kaliforniai Parkland település kifejezett békés és nyugodt helynek számított. Az iskola közösségét és az egész várost sokkolta a támadás, melyből a mai napig nem ocsúdtak fel teljesen.

“Rettenetes volt.  A parklandi közösség minden egyes tagját mélyen érintette az eset. A városban élő tanárok, oktatási és klinikai szakemberek nincsenek felkészülve egy ehhez hasonló merénylet kezelésére. Még sohasem tapasztaltak ilyet, nincsenek eszközeik.”- mondta Nancy Teitelbaum, a Goodman zsidó családsegítő szolgálat vezetője, akinek 11 éves fia az iskolában vészelte át a lövöldözést.

Az izraeli csapat éppen emiatt érkezett a városba. Két szakemberük, Jotám Dágán, a Natal traumakezelési központ és Alan Cohen, a közösségi stresszmegelőzési központ tagja, 600 fős hallgatóság számára tartott előadásokat. A megjelentek között voltak tanárok, egyházi tisztségviselők, rendőrök, szociális munkások és a túlélő gyermekek szülei is.

“Azon a napon érkeztünk, amikor a tanárok újra visszatértek az iskolába, egy nappal a tanítás megkezdése előtt. Arra oktattuk őket, hogy miként kezelhetik az elkövetkező időszak problémáit, és hogyan térhetnek vissza a normális kerékvágásba. A merénylet óriási pszichológiai nyomás alá helyezte a közösséget. Valamilyen módon mindenki érintetté vált. Annyi közösségi vezetővel találkoztunk, amennyivel csak tudtunk. Hagytuk, hogy kibeszéljék magukat, majd próbáltuk az izraeli tapasztalatokat megosztani velük a trauma utáni napok kezeléséhez” – mondta Dágán.

“Hamar egyértelművé vált, hogy az izraeli szakértők pontosan tudják, hogy min megyünk keresztül, hiszen sok hasonló helyzettel találkoztak már Izraelben és szerte a világon, ahová segíteni mentek. Nagy tapasztalattal rendelkeznek, és mélyen átlátják a helyzetünket” – mondta Teitelbaum a kurzust követően.

A foglalkozások után Dágán úgy érezte, hogy mind a helyi szakemberek, mind a civilek jobban értik most már, hogy milyen folyamatokon mentek és mennek keresztül, és sikeresen alkalmazzák az Izraelben kifejlesztett módszereket, de még messze az út vége.

“A parklandi dráma nem ért még véget. Sok munkát kell még elvégezni, ezért hamarosan visszatérünk. A négy évvel ezelőtt, a Fülöp-szigeteken alkalmazott módszerhez hasonlóan Floridában is szeretnénk kiképezni egy kis létszámú szakembergárdát, akik azután is folytathatják a munkát, miután mi hazatértünk.” – mondta Dágán.

Az izraeli szakemberek már számos tragédia feldolgozásához nyújtottak segítséget szerte a világon. Ott voltak tavaly augusztusban Houstonban a Harvey hurrikán pusztítása után, Mexikóban a szeptemberi súlyos földrengést követően, és Las Vegasban az októberi lövöldözés után is.

“A világon rengeteg tragédia történik, és mi mindig igyekszünk ott lenni, ahol segíteni tudunk” – mondta Táljá Levánon, az Izraeli Trauma Központ (ITC) vezetője, aki klinikai szociális munkásként maga is a világ számos pontján segített már túlélőknek. Az ITC-t 2002-ben alapították, az Izraelt sújtó arab terrorhullám tetőzése idején. A közvetlen segítségnyújtást hamar kibővítették képzési programjukkal, és a már 17 országban megfordultak tanácsadói szolgálatukkal.

“A külföldön végzett munka során szinte kizárólag oktatási és tanácsadási tevékenységet végzünk. A közvetlen munka a helyi szakemberekre marad, akik jól ismerik a helyi kultúrát és nyelvet. A célunk az, hogy a helyiek képességeit fejlesszük, akik így nagy hasznára válnak saját közösségüknek” – tette hozzá Levánon.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a most elsajátított eszközökre még jó ideig nagy szükségünk lesz. Tudjuk, hogy az ITC segítségére mindig számíthatunk és végigkísérnek minket a ránk váró hosszú úton” – mondta Michael Balaban, a parklandi zsidó közösség egyik vezetője.

zsido.com

Forrás: Israel21