Az izraeli eVigilo applikációnak köszönhetően időben sikerült evakuálni a dél-amerikai ország cunamival fenyegetett részét.

Izraelben készített riasztórendszernek köszönhetően sikerült időben elrendelni 4000 helyi lakos és turista kitelepítését Chile déli partjainál, melyet 7,7-es erősségű földrengés rázott meg vasárnap. A nemzeti katasztrófavédelmi szerv (Onemi) lehetséges cunamitól tartva döntött az evakuálás mellett, ezután az izraeli Netanya városában kifejlesztett eVigilio több ezer okostelefonra küldött értesítést a fenyegető veszélyről – írta a Jerusalem Post.

Lior Shalev, az eVigilio igazgatójának elmondása szerint a rendszert 2009-ben fejlesztették ki Izraelben, hogy segítségével minél rövidebb idő alatt tudják figyelmeztetni a lakosságot a Gázai-övezetből érkező rakétákra. Chile kormánya egy 2010-es természeti katasztrófa után kezdte el alkalmazni a rendszert; így két évvel később, amikor az országot 8,3-as erősségű földrengés rázta meg, már az eVigilióval sikerült időben riasztani a lakosságot.

„A szoftverünk különböző szenzorok alapján kap jeleket – Izraelben ezek az IDF szenzorai, amik a gázai kilövéseket mérik, Chilében pedig víz alatti érzékelőket telepítettünk – és ezeket a jeleket rövid idő alatt képes feldolgozni. Ezután eldönti, hogy mely területek vannak veszélyben és tömeges riasztásokat küld mindenkinek, aki ott tartózkodik” – mondta Shalev.

A vasárnapi esetet követően Michelle Bachelet chilei elnök asszony a médiának adott első nyilatkozatában elégedetten hangsúlyozta, hogy a katasztrófahelyzet során sikerült „időben kiküldeni az üzeneteket”, ami Shalev szerint tovább növeli az eVigilio megbízhatóságát.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post