A gyógyulás érdekében nem csak az orvosi, de a diplomáciai nehézségeket is le kellett győzni.

A most 13 éves K. Gázában él, de egész eddigi élete során gyakori vendége volt különböző izraeli kórházaknak, ahol számos műtétet és kezelést hajtottak végre rajta veleszületett vesebetegsége miatt. Az utóbbi időben azonban jelentősen romlott az állapota, és veséje már csak 20%-ban működött. Ekkor döntöttek úgy az orvosok, hogy veseátültetést kell végrehajtani, amihez a családban kerestek megfelelő donort.

Egyedül K. egyik bátyja mutatkozott alkalmasnak a beavatkozásra, ő viszont Algériában folytat egyetemi tanulmányokat. Az észak-afrikai országnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai Izraellel, így a Palesztin Hatóság területén élő és izraeli gyógykezelésben részesülő pácienseket képviselő orvosi ügynökség szerezte meg az algériai egyetem engedélyét ahhoz, hogy diákja Izraelbe utazzon. A testvér Jordánián keresztül érkezett a zsidó államba, és a haifai Rámbám Kórházban sikeresen végre is hajtották a veseátültetést.

K. állapota rohamosan javul, de még nem térhet haza, mert Gázában nincs lehetőség az utókezelésekre. A teljes felépüléséig édesanyjával együtt a haifai kórházban maradnak. “Ha egy izraeli gyermekről lenne szó, már hazaengedhettük volna járóbeteg-kezelésre. Így viszont lehetővé tettük, hogy a család nálunk maradjon. A kezelések végén K. egészséges emberként térhet vissza Gázába, bátyja pedig Ámmánon keresztül visszarepül Algériába, hogy folytassa az egyetemet.” – mondta Áháron Hoffman professzor, a műtőorvos.

A Rámbám Kórházban 2014-ban alapítottak gyermek transzplantációs központot, ahol eddig 32 szervátültetést hajtottak végre. A páciensek egyharmada a Palesztin Autonómiából és Jordániából érkezett.