A mentést nehezíti, hogy bármikor újra kitörhet a Fuego vulkán.

A kiömlő forró láva egy falut teljesen elnyelt, és a vulkáni hamuból, sziklákból és gázokból álló áradat már száz halálos áldozatot szedett. A sebesültek száma több százra rúg. A 3763 méter magas Fuego vulkán a világ egyik legaktívabb tűzhányója. A vasárnapi kitöréshez hasonló legutóbb 1974-ben történt.

A mentést nehezítette egy újabb, váratlan kitörés, mely jelentős területet tett megközelíthetetlenné. A szerencsétlenség következtében sok ezer ember vált hajléktalanná. A vulkáni hamu a fővárost is elérte, és le kellett zárni a repülőteret is. Jimmy Morales, Guatemala elnöke három napos nemzeti gyászt hirdetett, és külföldi segítséget kért.

A természeti katasztrófák utáni mentésben élen járó IsraAID és az ortodox ZAKA mentőszolgálat szakemberei rögtön útnak indultak a közép-amerikai országba. Az azonnali segítségnyújtáson kívül felmérik a rehabilitáció során felmerülő igényeket is. A mentésben részt vesz 45 olyan helyi katasztrófaelhárító is, akiket néhány hónappal korábban Izraelben képeztek ki.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy guatemalai nagykövetségén keresztül 10 000 dollár értékben vásárolnak gyógyszereket, élelmiszert és takarókat a túlélőknek.

„Vészhelyzet esetén folyamatosan változnak a szükségletek a terepen. Ügyelünk arra, hogy a kellő rugalmassággal tudjunk reagálni az érintett lakosság speciális igényeire. Jelenleg a katasztrófa okozta azonnali problémákra kell megoldást találnunk. A későbbiekben értékeljük a kialakult helyzetet és döntünk a következő lépésekről” – mondta Ethan Schwartz, az IsraAID szóvivője.

A ZAKA mentőosztag alakulatai elsősorban a romok között eltűnt személyek felkutatásában és mentésében vesznek részt. A ZAKA ez év márciusában tartott guatemalai kollégái számára háromnapos felkészítő kurzust, melynek keretében éppen egy ilyen, tömegeket érintő természeti katasztrófa kezelését modellezték. A szervezet neve e héber zichuj korbánot ászon, azaz a katasztrófa áldozatainak azonosítása szavak kezdőbetűiből állt össze, de manapság komplex mentési és elhárítási feladatokat is végeznek.

„Az izraeli és guatemalai szakemberekből vegyes csapatokat alkottunk, melyek nagy óvatossággal dolgoznak az érintett területen, ahol továbbra is fennáll az újabb kitörések veszélye. Az izraeli ZAKA központban folyamatosan tartják a kapcsolatot a guatemalai önkéntesekkel, és ígéretet tettek, hogy szükség esetén újabb szakembereket küldenek” – mondta Joseph Garman, Guatemala főrabbija, aki egyben a helyi ZAKA vezetője is.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium, a Nemzetbiztonsági Tanács és a Vörös Dávid-csillag is küldött közös delegációt, melynek egyik tagja, Tál Rábin mentőápoló így nyilatkozott: „Büszke vagyok arra, hogy tagja lehetek annak az izraeli delegációnak, mely a guatemalai katasztrófa sérültjeinek segít. A Vöröskereszt szervezésében többéves olaszországi képzésben vettem részt, melynek során megtanultam, mit kell tennünk tömegszerencsétlenségek esetén, így választottak ki; tagja voltam annak a delegációnak is, melyet a Vörös Dávid-csillag küldött Nepálba a földrengés után.

„Az a vágyam, hogy segíthessek bajba jutott embereken… a nepáli földrengéssel szemben, ahol mindenki már érkezésünk előtt, a földrengés során megsérült, most még nem zárult le a katasztrófa, és attól tartunk, hogy emberek az ottlétünk időszakában is megsérülhetnek. Annak érdekében, hogy amennyire csak lehet, felkészülten érkezzem, az interneten található képekből és anyagokból a lehető legtöbbet megtudtam a helyzetről, és azt remélem, hogy képes leszek segíteni, van bennem aggodalom, de leginkább az a vágy, hogy annyit segítsek, amennyit csak tudok.”

zsido.com

Forrás: Arutz 7, Israel21c

Megszakítás