Gipsz helyett elég lesz egy kis fű? Nem teljesen.

Egyre több kutatás bizonyítja a cannabis jótékony, egészségre gyakorolt hatásait, és segíthet a cukorbeteg, Parkinson-kóros, rákos, illetve szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotának javításában, illetve a fájdalmak csökkentésében.

A Tel-Avivi Egyetem és a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói nemrégiben adták közre kutatási eredményeiket, melyek között szerepelt, hogy a marihuána egyik összetevője, a cannabidiol (CBD) látványosan javította a laboratóriumi patkányok törött csontjainak gyógyulását. A kutatásban, melyet dr. Jánkel Gábet és az időközben elhunyt Itáj Bab professzor vezetett, zürichi és svédországi tudósok is részt vettek.

Ugyanez a csapat fedezte fel korábban, hogy az emberi testen belül olyan receptorok vannak, melyek cannabis-származékokat hasznosítanak, és általuk javítják a csontok állapotát. Ez a felfedezés vezethet a jövőben a cannabisból származó, csontritkulás elleni gyógyszerhez. „A CBD-vel kezelt páciens összeforrott csontja nehezebben törik majd el a jövőben.” – mondta dr. Gábet, hozzátéve, hogy „csakis azért reagálunk a cannabisra, mert olyan, beépített elemekkel és receptorokkal rendelkezünk, melyeket a cannabis növény összetevői is képesek aktiválni.”

A kutatók azt találták, hogy a gyógyulás meggyorsításához elegendő a CBD, és nincs hozzá szükség a marihuána pszichoaktív összetevőjére, a THC-ra. Mivel a világon évente mintegy 8,9 millió csonttörésért felelős a csontritkulás, a kutatók azt remélik, hogy a mostani felfedezések nyomán megelőző kezeléseket is kialakíthatnak. „Kétségtelen, hogy különválasztható a klinikai terápia a cannabis pszichoaktivitásától. Kutatásunk központi anyaga, a CBD elsősorban gyulladáscsökkentő, és nem működik serkentőszerként.”

Forrás: israel21c