Február végén az izraeli Migal Galilee Research Institute azt ígérte, hogy három héten belül végeznek a koronavírus védőoltásához szüksége legfontosabb összetevő előállításával és 90 nappal később piacra kerülhet az ellenszer. Az intézet vezetőjének, Dr. Chen Katznak elmondása szerint a késlekedés oka, hogy a Kínából várt egyik összetevő a szállítási nehézségek miatt késett.

Az izraeli kutatók egy csoportja szerint csupán néhány nap választja el őket attól, hogy befejezzék a koronavírus-vakcina aktív alkotóelemeinek gyártását, és már június 1-jén elkezdhessék a készítmény embereken való tesztelését – számol be a The Jerusalem Post.

Négy évvel ezelőtt a Migal Intézet sikerrel fejlesztett ki egy vakcinát a baromfikat megtámadó Infectious Bronchitis Virus (IBV) ellen, az akkori fejlesztés tapasztalatait igyekeztek a kutatók ez esetben is felhasználni.

„Eredeti elgondolásunk az volt, hogy a technológiát és nem feltétlenül a koronavírus elleni vakcinát dolgozzuk ki, hiszen a korábbi baromfikat megtámadó vírus és a COVID-19 közt számos hasonlóság van” – mondta Katz.

„Szerencsénk volt, mert a koronavírust választottuk annak modellezésére, miként hat az új, általunk kidolgozott technológia” – tette hozzá. A koronavírus DNS-t megismerve a kutatók azt fedezték fel, hogy a baromfikat és az embert megtámadó vírusnak egyforma a fertőzési mechanizmusa, ez okot adott a bizalomra, hogy könnyen megtalálják az ellenszert az emberek közt rendkívül fertőző vírusra.

Annak érdekében, hogy sikerüljön minél hamarabb forgalomba hozni a vakcinát, a Migal közvetlenül egyeztet az izraeli hatóságokkal az engedélyezési folyamat kérdésében.

„Mivel az általunk kidolgozás alatt lévő vakcina szájon át bevehető formátumú, azt reméljük, hogy az élelmiszerügyi és nem a gyógyszerészeti szabályozás alá fog esni a termék, így az engedélyezési folyamat is jelentősen gyorsabb lehet”– mondta Katz.

A Migal Intézet munkatársai megkezdték a vakcina rágcsálókon történő tesztelését, azonban ez nehézkes folyamat, hiszen az állatokat a vírus nem fertőzi meg. Ahhoz, hogy a kutatás eredményes legyen, először az állat védekező mechanizmusát kell hatástalanítani, hogy megbetegedjen a vírus által, majd ezután lehet megnézni, hogy az ellenanyag miként hat. Katz azt is elmondta, hogy jelenleg mintegy 100 kutatócsapat dolgozik a koronavírus ellenszerének megtalálásán világszerte, ebből számos Izraelben.

Éppen e hét keddjén egy másik intézet, az Israel Institute for Biological Research (IIBR) jelentette be, hogy laboratóriumuk jelentős előrelépést ért el a vakcina kifejlesztésében és most kezdik a rágcsálókon történő tesztelést. Eran Zahavy, az IIBR vezető kutatója elmondta, hogy intézetük minden erőforrását a koronavírus védőoltásának kifejlesztésére fordítja.

 

Forrás: neokohn.hu