Új reményt jelenhet a HIV fertőzöttek számára az a gyógyszer, melyet a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói fejlesztettek ki és a rechovoti Kaplan Központ tudósai tesztelnek.

Az új hatóanyagot tíz AIDS fertőzött beteg vérmintájához adták. Nyolc nappal később a vérmintákban 97%-kal csökkent az AIDS vírusok száma.

A gyógyszer fő hatóanyaga egy peptid, a fehérje egy rövidebb formája, melyet Avraham Loyter és Ászáf Friedler fejlesztettek ki a Héber Egyetemen. A peptid hatására a vírus DNS-e többszörösen beépül a fertőzött sejtekbe, melyek ezután elpusztítják önmagukat.

A HIV fertőzötteket napjainkban egy gyógyszerkoktéllal kezelik, mely lelassítja a fertőzés terjedését, de nem szünteti meg azt. Az egykor halálos vírus ezért ma már inkább krónikus betegségnek számít.

loyter

Loyter szerint felfedezésük nagy előrelépés az AIDS elleni küzdelemben. “A mi módszerünk elpusztítja a vírusos sejteket, így nem történhet meg, hogy a fertőzés ismét felüti a fejét, mert a vírusos sejtek nem maradnak életben” – magyarázta a tudós.

A felfedezéssel egy időben, de attól függetlenül az izraeli egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy megelőző gyógyszert kezd szétosztani a HIV fertőzésnek leginkább kitett csoportok között. A rendszeresen szedett megelőző gyógyszer gátolja a vírus terjedését egy fertőzött és egy egészséges ember között.

Forrás: The Times of Israel