Adi Shamirt a titkosírás területén végzett munkájáért tüntették ki Tokióban.

Komoly elismerésben részesült Adi Shamir izraeli szakember, aki egyike volt a 2017-es Japán Díj három nyertesének. A férfi a kriptográfia, más nevén titkosírás területén végzett tevékenységéért tüntették ki – adta hírül pénteken a Jewish Telegraphic Agency.

Adi Shamir jelenleg az Weizman Intézet munkatársa Rehovot városában, és rajta kívül eddig csupán egyetlen izraeli szakembernek sikerült megszereznie a japán kitüntetést. Ephraim Katzir biofizikus és egykori izraeli elnök 1985-ben nyerte el a díjat.

“Fő kutatási területem a kriptográfia – kódok írása és feltörése” – olvasható Shamir bemutatkozása a Weizman Intézet honlapján. „Amit a számítógépes hálózatok és vezeték nélküli kommunikáció rohamos fejlődése indokol. Ugyanis kriptográfiai védelem nélkül a bizalmas információk ki vannak téve lehetséges lehallgatásoknak, vagy akár hekkerek módosításainak és bűnözők szándékainak” – hangsúlyozta a 64 éves férfi.

A Japán Díjat idén Shamiron kívül egy német és egy kaliforniai szakembernek ítélték oda. A győzteseket 13 000 nevező közül választották ki. A fejenként közel 443 000 dolláros összegű elismerést április 19-én adják át számukra Tokióban.

zsido.com

Kép forrása: LinkedIn