Hamarosan 600 millió izraeli bioméh fogja megvédeni a kolumbiai kávétermelők földjeit a kártevőktől.

A nemzetközi siker nem újdonság az izraeli Bio Bee start-up cég számára. A Sdé Eliyahu kibucban székelő vállalat Phytoseiulus persimilis fajtájú méhei már ötven országban vívják fáradhatatlan harcukat a növények kártevői, főként a vörös takácsatka ellen.

A huszonéves vállalat az agrárvásárok rendszeres részvevője: a harcos méhekre nagy a kereslet a környezeti szempontokat is figyelembevevő termelők körében. A gyomirtó és a növényvédő szerek a talaj minőségét fokozatosan tönkreteszik és az ökoszisztémába is beépülnek – ami idővel az emberi szervezetre is veszélyt jelenthet.

A vállalat vezetője, Dr Shimon Steinberg a Hamodia újságnak úgy nyilatkozott: „minden kártevő mikroorganizmusnak megvannak a természetes ellenségei. Mi úgy döntöttük, hogy nagy mennyiségben fogjuk ezeket tenyészteni, ami által csökkenthetjük a vegyszerhasználatot a mezőgazdaságban.” A harcos méhek már a 90-es években megjelentek Amerikában: a kaliforniai eperföldek 60 százalékára vigyáznak. A bioméhek hűtőkonténerekben érkeznek a távoli bevetésekre.

A méhek a növények természetes beporzásáról is gondoskodnak, így a terméshozam akár 25 százalékkal is növelhető. Ez azért kiemelten fontos, mert pár éve az európai és az izraeli (természetes) méhállomány jelentősen lecsökkent egy betegség miatt.

Megszakítás