Ibtihádzs (arabul öröm) lett a neve annak az újszülöttnek, akin első alkalommal alkalmazták az Izraelben kifejlesztett plasztikai műtéti tapaszt. Az orvosok teljes gyógyulást remélnek.

A Tel-Avivtól északkeltre fekvő Kfár Kászámból származó szülők egy ultrahangos vizsgálaton értesültek leendő gyermekük fejlődési rendellenességéről. Az orvosok a terhesség azonnali megszakítását javasolták.

„Véletlenül éppen akkor láttunk a tévében egy műsort egy kisbabáról, aki hasonló problémával született, és akit a Hádászá Kórházban mentettek meg. Azonnal Jeruzsálembe autóztunk. Dr. Dán Árbel gyermeksebész tizenéves gyerekekről mutatott fényképeket, akik sokkal rosszabb állapotban voltak, és most teljesen egészségesek… Reményt adott nekünk.”

A kislány megszületése után mindössze 17 órával esett át az életmentő műtéten, melynek során szerveit visszahelyezték a hasüregbe. A már korábban is sokszor elvégzett műtét jelentőségét az adta, hogy ez volt az első alkalom, amikor egy csecsemő műtéti sebét a  TopClosure nevű, Izraelben kifejlesztett tapasszal zárták le. A fejlesztés eredeti célcsoportját a harctéren megsebesült katonák jelentették.

dr. Topáz

„Az igazi kihívást az öt centiméteres nyílás jelenti a hason.” – mondta Dr. Árbel. – „Előfordul, hogy a nyílást nem tudjuk bezárni az első műtét alkalmával, és gyakran több operációra is szükség van emiatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a TopClosure nevű, Dr. Morisz Topáz izraeli sebész által kifejlesztett, de újszülöttön még soha nem alkalmazott plasztikai sebészeti tapaszt használjuk.”

A TopClosure megnyújtja a bőrt a seb körül, így elkerülhetővé válik a bőrátültetés, és a seb esztétikusan és egészségesen gyógyul.

„Megkértük Dr. Topázt, hogy legyen velünk a műtét során, mivel látni akartuk, hogy találmánya segít-e a csecsemő bőrének az önálló záródásban. Segít! Boldogok vagyunk és optimisták, úgy gondoljuk, nem lesz szükség még egy sebészeti beavatkozásra.” – mondta Dr. Árbel.

„Arról vagyunk ismertek, hogy hajlandóak vagyunk megpróbálkozni olyan kisbabák életének megmentésével, akiket más orvosok elvetetnének.” – tette hozzá. – „Így évente 3-5, hasonlóan komoly rendellenességgel született csecsemő érkezik hozzánk. Továbbra is élen járunk majd ennek a fantasztikus izraeli találmánynak a használatában.”

dr. Dán Árbel

A csecsemő három hét kórházi tartózkodás után térhetett haza, és a továbbiakban, az orvoscsapat reményei szerint, teljes és egészséges életet élhet. Apja, Ahmed kijelentette: „A köszönjük nem elég kifejező szó arra, amit a Hádászá Kórház személyzete iránt érzünk. Önök megmentették a kislányunkat, és örömöt hoztak nekünk, családjainknak és közösségünknek.”

Forrás: israel21c