Az Izraeli Védelmi Erők és az amerikai haditengerészet zenekarai különleges módon tisztelegtek egy dachaui túlélő előtt, amikor eljátszották a Hátikvát, Izrael nemzeti himnuszát az idős embernek. Idén a zsidó állam függetlenségi napja és a dachaui láger felszabadításának évfordulója ugyanarra a napra esett.

A 92 éves Ábá Náor azt gondolta, hogy az interneten bejelentkező katonák csak az élettörténetét szeretnék meghallgatni, s igencsak meglepődött a neki szánt kedves ajándékon. Miután belépett a Zoom alkalmazásba, hogy rechovoti otthonában online fogadja vendégeit, a katonák elővették hangszereiket és – több tucat különböző helyszínről – rákezdtek a Hátikvára. Náor erre vigyázzba vágta magát, és tisztelegve állt a himnusz alatt. „Hatalmas meglepetést szereztek nekem” – mondta meghatódva.

Az akció megszervezése – a járvány miatt meghozott korlátozások miatt – nem kis kihívás elé állította a Cáhált és az amerikai haditengerészet Európában állomásozó zenekarait. A zenész katonák mindegyike külön rögzítette a saját szólamát, majd ezeket mixelték össze és játszották le Náornak.

Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy ez volt az első, közösen végrehajtott hasonló projektjük amerikai kollégáikkal.

A himnusz elhangzása után Náor elmesélte történetét a katonáknak, kezdve azzal, hogy Litvániában gettóba zárták. Elmondta, hogy ez nemcsak a zsidók elkülönítését szolgálta, hanem védelmet is nyújtott a vérszomjas litvánok támadásai ellen. Később a Németországban fekvő Dachauba került, s ott szabadította fel az amerikai hadsereg 1945. április 29-én.

„Sohasem felejtem el az amerikai katonákat. Ők mentették meg az életemet. Az ilyesmit lehetetlen elfeledni.” – emlékezett vissza Náor.

A férfi 1947-ben Izraelbe vándorolt, harcolt a függetlenségi háborúban, majd a belbiztonsági titkosszolgálat, a Sin Bét (Sábák) tagja lett, később pedig a Moszad kötelékében szolgált. A nyolcvanas évek elején részt vett az etióp zsidókat tömegesen Izraelbe szállító Mózes Akcióban.

Az idős férfi gyakran tart előadásokat, beszélgetéseket a holokauszt során átélt megpróbáltatásairól. Évente 80-100 németországi iskolába is ellátogat, s ez olyan ismertséget hozott a számára, hogy saját, német nyelvű Wikipédia-oldalt is létrehoztak neki. 2018-ban ő lobbantotta fel a fáklyát a holokauszt emléknapján a jeruzsálemi Jád Vásem központi rendezvényén. Tavaly Náor kísérte el Mike Pence amerikai alelnököt az egykori dachaui koncentrációs táborba.

A katonákkal folytatott beszélgetés során Náor sajnálkozását fejezte ki, hogy a járvány miatt nem fogadhatja otthonában személyesen vendégeit. „Bárcsak megihatnánk együtt egy kávét” – mondta. Amikor megkérdezték tőle, hogy milyen üzenete van a katonák számára, így felelt: „Az élet csodálatos dolog. Már 92 éves múltam, és sokat azt gondolják, hogy valóságos csoda, hogy még itt vagyok. Még tervezek a jövőre, mert 10 dédunokámról kell gondoskodnom, de hát ki tudja, hogy mi lesz”.

zsido.com

Forrás: TOI