Az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat megakadályozott egy jeruzsálemi terrorakciót. A hírszerzés európai célpontok elleni merényletek megakadályozását is segítette.

A Sin Bét letartóztatott két Um al-Fahhemben élő – egy 26 éves és egy 16 éves – izraeli arab fiatalt. A nyomozás adatai szerint mindketten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet befolyása alá kerültek, és fegyveres merényletre készültek a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél.

A Jediót Ahornót című újság honlapja, a ynet szerint hasonló akciót terveztek, mint amilyet két és fél hónappal ezelőtt a szintén Um al-Fahhemből elindult terroristák követtek el a Mecsetek tere közelében. Július közepén a merénylők megöltek két őrt Jeruzsálem óvárosában az al-Aksza mecsethez vezető egyik kapu közelében, majd az odasiető biztonságiak lelőtték őket. Tettük után Izrael biztonsági kapukat próbált elhelyezni a mecsethez vezető utaknál, ami erőszakhullámhoz vezetett, és ezért a rend helyreállítása érdekében végül eltávolították a fémdetektoros beléptető kapukat.

Um al-Fahhemben szintén elfogtak egy másik, huszonnégy éves arab férfit is, akit törvénytelen fegyvertartással és az Iszlám Állam támogatásával vádolnak. A Sin Bét nyomozói lefoglaltak két pisztolyt és lőszereket, valamint egy gépfegyvert is. A vádirat szerint a gyanúsítottak gyakran az Iszlám Államhoz közeli internetes oldalakat böngésztek, és a jeruzsálemi merénylet tervezése mellett Szíriába készültek, hogy csatlakozzanak a szélsőséges iszlamista harcosokhoz.

A Háárec című újság csütörtökön arról is beszámolt, hogy az izraeli hírszerzés több tucat külföldi terrortámadást hiúsított meg az utóbbi két évben információinak megosztásával. A lap szerint az izraeli hírszerző szervek az utóbbi időkben szorosabbra fűzték kapcsolatukat a szövetséges országokkal a radikális iszlám elleni nemzetközi összefogás jegyében.

Izraeli figyelmeztetés akadályozta meg az Iszlám Állam terroristáinak tervbe vett merényletét az Albánia-Izrael közötti labdarúgó mérkőzésen, valamint belgiumi, török és francia merényletek előtt is időben szóltak a külföldi kollégáiknak, többször sikeresen megelőzve egy-egy akciót.

Az izraeli vezérkar hírszerzési ágazatai 2015 végén, a párizsi Bataclan színházban történt terrortámadás után szerkezeti változtatásokat hajtottak végre. Elhatározták, hogy jobban összpontosítanak a közel-keleti szervezetekkel kapcsolatban álló külföldi terroristákra, intenzívebben gyűjtenek róluk információkat. Azóta jelentősen javult a hírszerzési együttműködés az európai ügynökségekkel az Iszlám Állam és az al-Kaida elleni küzdelemben.

MTI