A Tel-Avivi Egyetem hallgatói és oktatói által készített nano-műholdat küldtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez az első ilyen magánfejlesztésű izraeli eszköz.

A Tel-Avivi Egyetem világszinten is kiemelkedő startup inkubátornak számít. A cipősdoboz méretű űreszköz a kozmikus sugárzást foglya vizsgálni és annak hatásait az űrhajósokra, valamint magára a Földre – írja a calcalistech.com. A készüléket a szokásos ellátmánnyal együtt küldték fel az ISS fedélzetére, az amerikai Northrop Grumman rakétájával.

A mérések egy részét az egyik legfontosabb (és legtitkosabb) izraeli kutatóközpont a Soreq Nuclear Research Center hasznosítja majd. Egyebek mellett hatékonyabb védőfelszereléseket fejlesztenek űrhajósok és űrben használt eszközök védelmére.

Miután pályára állítják a hivatalosan TAU-SAT1 nevű mini szatelitet, rendszeresen sugározza majd az adatokat a földi kutatócsoportnak. Naponta négyszer halad el Izrael fölött csaknem 28 kilométer magasságban, ilyenkor nagyjából 10 percig tudnak kapcsolatba lépni vele. A nano-műhold pár hónapig képes csak tartani a pályáját, utána elég a légkörben. 

zsido.com

Kép: calcalistech.com