Az Izrael függetlenségének 69. évfordulójából szervezett ünnepségen az Izraeli Nagykövetség mozgásfejlesztő eszközöket adományozott a Pető Intézetnek. A zsidó államban évtizedek óta ismerik a Pető-módszert, több intézmény is a neves magyar orvos által a mozgássérültek gyógyítására kifejlesztett eljárást alkalmazza munkája során.

Izrael Állam nagykövetsége kedd este nagyszabású rendezvény keretében emlékezett meg a zsidó állam 1948. május tizennegyedikén, azaz 5708. ijár hónap 5-én történt kikiáltásáról. A mostoha időjárás ellenére sokan tisztelték meg jelenlétükkel az ünnepséget a Várkert Bazárban. Az est házigazdája, Yossi Amrani nagykövet rövid beszédben kifejtette, Izrael születése a vágyakozás, a száműzés és a szenvedés története. A zsidó állam létrejöttéhez a második világháború és a holokauszt borzalmain, illetve a függetlenségi háború megpróbáltatásain keresztül vezetett az út, ám a még mindig fiatal ország a gazdag hagyományainak ápolása mellett elsősorban a jövőbe tekint. A béke, a jólét és az együttműködés reményében keresi a kapcsolatokat a világ nemzeteivel, amelyhez kreativitása, gazdaságának ereje és sokrétű tudományos élete ad önbizalmat számára. A nagykövet kiemelte, hogy a magyar külügyminiszter a múlt héten Izraelbe látogatott, hogy előkészítse az izraeli miniszterelnök első magyarországi hivatalos látogatását, amelyre még ebben az évben sor kerül.

A beszédet követően Yossi Amrani izraeli fejlesztésű eszközöket adott át a Pető Intézetnek. A központi idegrendszeri sérüléssel élő, mozgásukban akadályozott gyermekek számára kifejlesztett eszközök lehetővé teszik a fiataloknak, hogy felnőtt segítségével állni és mozogni tudjanak. Izraelből több, mint 30 éve érkeznek hazánkba mozgássérült gyermekek szüleikkel, hogy a szombathelyi zsidó családba született, világhírű orvos-mozgásterapeuta, Pető András által felállított alapelvek és terápiás módszerek alapján kezdhessék meg a kezelést. Amint az a felajánlást átvevő Dr. Tenk Miklósné Dr. Zsebe Andrea elmondta: a gyümölcsöző együttműködés eredményeként az izraeli Tzad Kadima civil szervezettel karöltve, 1992 óta mára közel 100 izraeli konduktív nevelőt képeztek ki a budapesti Pető András Főiskolán. Az oktatási intézmény rektora hangsúlyozta, hogy reményei szerint a jövőben is folytatódni fog az izraeli és a magyar fél közös erőfeszítése a központi idegrendszer károsodása miatt mozgásos sérüléssel élők fejlesztése terén.

Az est hátralevő részében a vendégek a magyar InFusionTrio és az izraeli zenész, Amir Gwirtzman közös, improvizatív koncertjét hallgathatták meg, amit állófogadás követett.